Potpisan Sporazum o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji BiH i Češke

16.03.2018. 11:50 / Izvor: Fena
Potpisan Sporazum o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji BiH i Češke

Ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik je naglasio da su odnosi te dvije države na izuzetnom nivou te da potpisivanje Sporazuma to i dokazuje. 

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Češke Republike.

Osmanović je istakao da se potpisivanjem tog sporazuma stvara pravni okvir za saradnju dvije države u različitim segmentima kulture, kroz učešće na kulturnim i umjetničkim događajima i sajmovima knjiga, razmjenu umjetničkih izložbi i stručnjaka u oblasti kulture te saradnju i razmjenu dokumenata i iskustva u oblasti muzike i koreografije, organizacije i upravljanja muzejima, restauracije i konzervacije spomenika, tradicionalne narodne kulture, bibliotekarstva, prevodilaštva, izdavaštva i pozorišta.

Ističe da će se Sporazumom unaprijediti i saradnja u oblasti obrazovanja kroz uspostavljanje veza između obrazovnih institucija, razmjenu profesora, studenata, publikacija i informacija o aspektima obrazovnog rada i sistemima, kao i kroz organizovanje i učešće na skupovima o temama od zajedničkog interesa.

Izrazio je uvjerenje će se taj sporazum, čije je zaključivanje logičan slijed dugogodišnjih prijateljskih veza i odnosa između Bosne i Hercegovine i Češke Republike, uspješno primjenjivati i dati podsticaj budućem stvaralaštvu u svim oblastima.

Ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik je naglasio da su odnosi te dvije države na izuzetnom nivou te da potpisivanje Sporazuma to i dokazuje. 

Podsjetio je da prijateljstvo između BiH i Češke ima historijske korijene te da u Češkoj trenutno živi nekoliko hiljada državljana bh. porijekla koji u velikoj mjeri doprinose uspjehu njihove zemlje.

Uvjeren je da će implementacija Sporazuma voditi ka daljnjem produbljivanju sardanje između institucija dviju država, kao i porastu broja umjetnika, studenata i naučnika koji će zajednički istraživati u obje zemlje.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti