Potpisan sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan BiH

27.06.2018. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Potpisan sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan BiH

Sporazumom se uređuju međusobni odnosi, prava i obaveze između Općine Centar i Općine Stari Grad u vezi sa podjelom zajednički stečenih nekretnina.

Načelnici Općina Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i Nedžad Ajnadžić potpisali su jučer Sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan države Bosne i Hercegovine.

Tim se sporazumom uređuju međusobni odnosi, prava i obaveze između Općine Centar i Općine Stari Grad u vezi sa podjelom zajednički stečenih nekretnina u periodu od 1958. do 1978. godine, a koje se nalaze izvan teritorije države BiH, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Općine Centar i Stari Grad su 1958. godine činile jednu općinu - Općinu Centar, koja je kao takva postojala do 1977. godine kada je zakonom ponovo formirana Općina Stari Grad uz podjelu teritorije Općine Centar na dvije administrativno i teritorijalno podijeljene jedinice. S obzirom na to da je Općina Centar 1960. godine postala vlasnikom nekretnine u Zelenici, Općina Herceg Novi – Republika Crna Gora, potpisanim sporazumom općine su se dogovorile o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina.

Općina Centar Sarajevo je u prethodnom periodu vodila aktivnosti na povratu imovine stečene van granica države BiH u ime obje općine, a današnjim potpisivanjem sporazuma stekle su se pretpostavke da općinska vijeća donesu odluke o raspisivanju međunarodnog javnog poziva za prodaju ove nekretnine izvan BiH. Na principima zajedničkog dogovora izvršit će se i raspodjela finansijskih sredstava po osnovu prodaje. Komisiju za licitaciju činit će predstavnici obje općine.

Na ovim principima rješavat će se i sva buduća pitanja imovine izvan BiH koju su stekle ove dvije općine u periodu od 1958-1978. godine.

Konačnu odluku o ovom sporazumu donose općinska vijeća Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo.

Načelnik Hadžibajrić istakao je da su dogovori oko ove imovine počeli još 2010. godine sa tadašnjim načelnikom Dževadom Bećirevićem.

"Želim se zahvaliti bivšem načelniku Bećireviću i sadašnjem načelniku Nedžadu Ajnadžiću na naporima koje su učinili na vraćanju imovine i ispoštovanom dogovoru", kazao je Hadžibajrić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti