Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan Sporazum o partnerstvu za programe zaposlenja u turizmu i ugostitelјstvu

29.12.2020. 12:38 / Izvor: Akta.ba

Privredna komora Republike Srpske, Edukativni centar Privredne komore Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske, Zavod za zapošlјavanje Republike Srpske i Fondacija Helvetas Moja Budućnost, potpisali su danas u prostorijama Komore u Banjoj Luci Sporazum o partnerstvu na izradi Programa osposoblјavanja u oblasti turizma i ugostitelјstva, odnosno programa osposoblјavanja za zanimanja kuhar i konobar.

"Sporazumom je predviđeno i provođenje pilot obuke za ove programe osposoblјavanja, kao i ispitivanja zainteresovanosti poslovnih subjekata za izradu Programa osposoblјavanja u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija (IKT)", naveli su iz PKRS.

Cilј ovog sporazuma je rješavanje potreba obezbjeđivanja kvalifikovane i stručne radne snage na tržištu rada i u privredi Republike Srpske, smanjenje broja nezaposlenih na zvaničnim evidencijama, prilagođavanje brzim promjenama uslova poslovanja, zahtjeva regulatornog okvira i sveprisutniji zahtjevi digitalne transformacije poslovanja u privredi.

"Svjesni i potrebe adekvatnijeg rješavanja pitanja lica koja su na evidenciji nezaposlenih i potrebe da se i ova lica osposobe za zapošlјavanje u privrednim društvima, ali i kontinuirane potrebe za sticanjem novih i usavršavanjem postojećih znanja već zaposlenih lica, posebno u kontekstu tehnoloških inovacija i digitalnih transformacija u poslovanju, potpisinice ovog sporazuma, u skladu sa potrebama privrede za kreiranjem novih programa obrazovanja odraslih i zakonskim obavezama, formiraće tim eksperata za izradu Programa osposoblјavanja za zanimanje kuhar i Program osposoblјavanja za zanimanje konobar", navodi se u saopćenju.

Fondacija Helvetas Moja Budućnost, Privredna komora Republike Srpske i Edukativni centar Privredne komore Republike Srpske, sprovešće ispitivanje zainteresovanosti poslovnih subjekata za izradu posebnog programa iz oblasti IKT koji se odnosi na osposoblјavanje zaposlenih u privrednim društvima za primjenu i administriranje softvera i online alata za komunikaciju, odnosno za kreiranje Programa osposoblјavanja administratora aplikacija za poslovanje.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Sporazum

turizam

ugustiteljstvo

PKRS

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti