Potpisan sporazum sa proizvođačima: Nastavlja se USAID Solar Energy project

10.04.2014. 07:58 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan sporazum sa proizvođačima: Nastavlja se USAID Solar Energy project

Potpisivanju sporazuma je pristupilo 20 firmi iz BiH koje u projektu učestvuju kao proizvođači solarnih kolektora odnosno firme koje su u toku implementacije projekta uspostavile održivu proizvodnju solarnih kolektora u BiH.

USAID projekat "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" je povodom produženja trajanja projekta, u okviru ceremonije otvaranja Info centra za energetsku efikasnost Kantona Tuzla, upriličio ceremoniju potpisivanja sporazuma sa učesnicima projekta. Potpisivanju sporazuma je pristupilo 20 firmi iz BiH koje u projektu učestvuju kao proizvođači solarnih kolektora odnosno firme koje su u toku implementacije projekta uspostavile održivu proizvodnju solarnih kolektora u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je produžila trajanje projekta za dodatne dvije godine, čime se otvorila mogućnost za nastavak pružanja podrške domaćoj proizvodnji solarnih kolektora. Pored navedenog, produženje projekta će rezultirati povećanjem broja krajnjih korisnika solarne energije, koji će putem kreditne linije u Partner mikrokreditnoj fondaciji moći obezbijediti finansijska sredstva za nabavku solarnih sistema po povoljnim uslovima. Projekat se nastavlja na području cijele BiH i trajat će do jula 2016.godine.

"U saradnji sa Partner mikrokreditnom fondacijom, USAID implementira projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja. Ciljevi ovog projekta su razvijanje svijesti o prednostima solarne energije i povećanje kapaciteta lokalnih firmi za proizvodnju solarnih kolektora. Pružanjem kontinuirane podrške, nadamo se da ćemo omogućiti da proizvođači solarnih kolektora pokrenu novu industriju u ovoj zemlji i na taj način otvore nova radna mjesta", izjavio je Thomas Rojas, direktor ekonomskog odjela USAID/BiH.

USAID projekat „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) a implementira ga Partner mikrokreditna fondacija. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000,00 USD i finansira se od strane USAID-a pri čemu je učešće Partnera oko 220.000 USD.

"Projekat smo zajednički započeli prije dvije godine kada je bilo skoro nemoguće zamisliti da ćemo uspjeti uspostaviti domaću proizvodnju solarnih kolektora u BiH. Međutim, nakon zajedničkog zalaganja uspjeli smo napraviti taj pionirski korak u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora i razvijanju svijesti o korištenju solarne energije", izjavila je Selma Jahić, direktor sektora za kreditne plasmane Partner mikrokreditne fondacije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti