Potpisan sporazum za daljinsko grijanje Živinica (Video)

28.10.2019. 13:42 / Izvor: Fena
Potpisan sporazum za daljinsko grijanje Živinica (Video)

Živinice su dugo čekale takav Sporazum, koji predviđa izgradnju toplovodne mreže od tuzlanske Termoelektrane.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković potpisao je Sporazum s Termoelektranom Tuzla o nastavku međusobne saradnje i regulisanja odnosa za izgradnju toplovoda i korištenje toplifikacionih kapaciteta Termoelektrane za daljinsko grijanje Živinica.

U narednom periodu radit će se na proglašavanju javnog interesa, eksproprijaciji zemljišta i izradi idejnog projekta. Vrijednost projekta je oko 17 miliona KM.  

Živinice su dugo čekale takav Sporazum, koji predviđa izgradnju toplovodne mreže od tuzlanske Termoelektrane.

Kamenjaković je izjavio da mu je zadovoljstvo da su uspjeli dogovoriti odnose u ulaganju kad je u pitanju toplifikacija Živinica, te da konačno bude riješen projekt primarnog voda od termoelektrane za šta se čekalo na početak realizacije projekta Bloka 7 TE Tuzla.  

Preuzete su i mnoge obaveze, kaže gradonačelnik Kamenjaković, a među njima su eksproprijacija dijela zemljišta. Potrebno je, navodi, projekat proglasti javnim interesom od dva gradska vijeća, Živince i Tuzla.

"Dio teritorije kroz koju bi trebao prolaziti toplovod pripada Gradu Tuzla i dogovoreno je da on ide preko Kiseljaka čime bi uštedjeli novac na eksproprijaciji zemljišta, što bi doprinijelo izvjesnosti same toplifikacije", rekao je Kamenjaković.

Radovi bi trebali biti okončani 2022. 

"Zadovoljstvo mi je da smo od predstavnika Elektroprivrede BiH dobili tačnu procjenu da bi toplifikacija mogla biti završena 2022.", dodao je Kamenjaković.

Grad Živinice i Elektroprivreda BiH, formirat će timove, koji će pratiti i raditi na projektu od prevazilaženja problema do konačne izrade.

Kamenjaković je istakao da će toplifikacija u ovoj godini biti proglašena projektom od javnog interesa, a također će biti izvršena eksproprijacija zemljišta, određena trasa i sačinjen finalni projekt primarnog voda.

"Nakon toga počelo bi izvođenje radova koji bi mogli biti gotovi za 12 mjeseci", kazao je Kamenjaković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti