Potpisan sporazum za proizvodnju i izvoz organskih proizvoda na svjetska tržišta

07.11.2018. 12:56 / Izvor: Fena
Potpisan sporazum za proizvodnju i izvoz organskih proizvoda na svjetska tržišta

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH i Biofarm International Consortium danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH i Biofarm International Consortium danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, u sklopu naučno-stručne konferencije "Razvoj organskih proizvoda i plasman na međunarodno tržište".

Naglašeno je da Savez udruženja organskih proizvođača FBiH može osigurati kvalitetne proizvode koji uz pomoć Biofarm International Consortiuma mogu naći svoje mjesto u trgovačkim lancima na tržištima Bliskog Istoka, SAD-a, Rusije, Ukrajine, Argentine i Evropske unije. 

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg izjavio je da će ta saradnja omogućiti organskim poljoprivrednim proizvođačima da ugovore otkup svojih proizvoda i imaju sigurno tržište.

"Želja nam je da u saradnji sa zvaničnim institucijama za agropedologiju i poljoprivredu pomognemo organskim proizvođačima jer ta proizvodnja predstavlja potencijal za razvoj ruralnih područja", dodao je Herceg. 

Naveo je da tim proizvođačima najveće probleme zadaju vremenske nepogode i neredovna isplata poticaja, ali da se nada da će kroz saradnju sa Biofarm International Consortiumom uspjeti umanjiti troškove proizvodnje.

Predsjednik Biofarm International Consortiuma Velibor Vitomir rekao je da su oni međunarodno udruženje koje okuplja kompanije i institucije radi zajedničkog nastupa na međunarodnom tržištu.

"Konzorcij trenutno ima 16 članica čija je primarna djelatnost u agroindustrijskom, biofarmaceutskom i biokozmetičkom sektoru. Nakon dugotrajnih analiza zaključili smo da Bosna i Hercegovina ima velike prirodne potencijale za razvoj organske proizvodnje", rekao je Vitomir.

Na konferenciji su dodijeljene zahvalnice za medijsku promociju organske poljoprivredne proizvodnje Federalnoj novinskoj agenciji - FENA i Federalnoj televiziji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti