Potpisan Sporazuma o podijeli troškova na projektu povećanja EE

06.06.2015. 08:59 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan Sporazuma o podijeli troškova na projektu povećanja EE

Sporazum, koji je u ime Grada Mostara potpisala glavna savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina, odnosi se na dva objekta u gradu Mostaru i to JU Dječji vrtić-jedinica Radobolja iCentar za stara i iznemogla lica-Mostar.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Program UN-a za okoliš (UNEP), veleposlanstvo Francuske u Bosni i Hercegovini i Fondacija SEE Change Net obilježio je Svjetski dan zaštite okoliša u petak u Sarajevu u zgradi UN-a, gdje su tom prigodom svečano potpisani i ugovori o podjeli troškova za provođenje mjera energetske efikasnosti/učinkovitosti javnih objekata u sklopu projekta Zelenog ekonomskog razvoja (GED), između UNDP-a i predstavnika lokalnih vlasti.

Prisutnima su se obratili Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH, Claire Bodonyi, veleposlanica Francuske u BiH, Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Tahir Nuhić, ministar građevine, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona, Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Garret Tankosić Kelly, direktor Fondacije SEE Change Net.

Grad Mostar već dugi niz godina ima uspješnu suradnju sa svjetskom organizacijom UNDP o čemu svjedoče rezultati više uspješno završenih projekata na prostoru grada Mostara. Potpisivanjem Sporazuma o podijeli troškova na projektu povećanja energetske efikasnosti/učinkovitosti okončan je postupak odabira objekata na prostoru FBiH na kojima će se provesti mjere povećanja energetske učinkovitosti (EE).

Ovaj Sporazum, koji je u ime Grada Mostara potpisala glavna savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina, odnosi se na dva objekta u gradu Mostaru i to JU Dječji vrtić-jedinica Radobolja i Centar za stara i iznemogla lica-Mostar.

Projekt se provodi u sastavu četiri projektna dijelai izravno doprinosi realizaciji projekta Zeleni ekonomski razvoj, kroz ostvarivanje značajnih financijskih i energetskih ušteda u javnom sektoru.

Na i u objektima će se izvršiti sljedeći radovi:

1. JU Dječji vrtić-jedinica Radobolja

  • Utopljavanje vanjske ovojnice objekta postavljanjem termoizolacije (zidovi i strop)
  • Zamjena dotrajale I energetski neučinkovite vanjske stolarije sa novom energetski učinkovitom PVC stolarijom.

2. Centar za starai iznemogla lica

  • Zamjena dotrajale i energetski neučinkovite stolarije
  • Zamjena rasvjete
  • Zamjena kotlai energenta
  • Ugradnja ventila na radijatore s termostatskim glavama.

Okvirni period provedbe projekta je svibanj 2015.-kolovoz 2015. godine, procijenjen proračun je ukupno 229 300,00 KM, od čega Grad Mostar učestvuje sa 57 325,00 KM i Fond za zaštitu okoliša HNŽ-e sa 57 325,00 KM, a ostatak UNDP sa 114 650,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti