Potpisan trogodišnji ugovor o licenciranju između VM-a i Microsofta

08.07.2013. 13:31 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan trogodišnji ugovor o licenciranju između VM-a i Microsofta

Potpisivanje ugovora predstavlja nastavak uspješne saradnje između Vijeća ministara i Microsofta, kao i znak jasnog opredjeljenja institucija Vijeća ministara u borbi protiv korištenja piratskog softvera na tržištu BiH.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i direktor Sys Company Sarajevo Faruk Telibečirević potpisali su danas u Sarajevu trogodišnji ugovor između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i BH konzorcija kojeg čine kompanije „Sys Company – Teamwork – Inteh“ o licenciranju Microsoft proizvoda u institucijama Vijeća ministar BiH.

Potpisivanje ugovora predstavlja nastavak uspješne saradnje između Vijeća ministara BiH  i kompanije Microsoft, kao i znak jasnog opredjeljenja institucija Vijeća ministara BiH u borbi protiv korištenja piratskog softvera na tržištu Bosne i Hercegovine.

"Veoma je bitno za Bosnu i Hercegovinu da se Vijeće ministara odlučilo da u organima uprave obnovi ugovor o licenciranju, te koristi vrhunski i valjano licencirani softver koji će povećati sigurnost i transparentnost korištenja komunikacionih tehnologija i informacionih sistema u državnoj upravi. Potpisivanjem ugovora dobijamo potpunu i brzu implementaciju softverske tehnologije posljednje gereracije u državnoj upravi, te u isto vrijeme pokazujemo jasnu opredjeljenost Vijeća ministara BiH u borbi protiv korištenja nelegalnog softvera u Bosni i Hercegovini i poštivanja zakonskih normi koje reguliraju predmetnu oblast", izjavio je nakon potpisivanja ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Vijeće ministara BiH i kompanija Microsoft potpisali su u decembru 2008. godine Sporazum o strateškom partnerstvu  kojim su se zajednički obavezali za poduzimanje napora i aktivnosti u cilju razvoja informacionog  društva u BiH što je današnjim obnavljanjem ugovora ponovo i potvrđeno. Ugovor o licenciranju omogućava implementaciju novih tehnologija u radu organa Vijeća ministara BiH koje su povjerene domaćim IT ekspertima što je direktan doprinos razvoju lokalne informacione industrije, kao i otvaranju novih radnih mjesta u bh. informatičkim kompanijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti