Potpisan ugovor između gradskih vlasti i NLB Razvojne banke: Bolja voda za sela

07.08.2009. 11:42 / Izvor: Nezavisne novine
Potpisan ugovor između gradskih vlasti i NLB Razvojne banke: Bolja voda za sela

Gradonačelnik Dragoljub Davidović 06.08.2009. godine je u potpisao ugovor vrijedan dva miliona KM sa predstavnicima NLB Razvojne banke kojim će biti finansirana realizacija tri projekta za vodosnabdijevanje seoskih područja.

"Skupština grada je 2008. godine donijela odluku da se pristupi realizaciji tri značajna projekta kada je u pitanju vodosnabdijevanje seoskih područja. To su projekti pod nazivima "Gašića vrelo", "Crno vrelo" i "Banjica". Projekat "Gašića vrelo" je koncepcijski postavljen tako da obezbijedi kavalitetno vodosnabdijevanje prostora kanjona Vrbasa i dijela platoa Manjače", izjavio je Davidović.

"Što se tiče "Banjice", nastavlja on, "ona ima karakter međuopštinskog i regionalnog projekta, s obzirom na to da će tim projektom biti snabdjeven takođe dio platoa Manjače, a drugi dio će snabdijevati drugi dio platoa i opštine Ribnik i Mrkonjić Grad.

"I treći projekat "Crno vrelo" je regionalnog karaktera, odnosno međuopštinski. Šezdeset odsto ukupno raspoložive količine vode biće usmjereno na sjeverozapadni dio grada i 40 odsto na teritoriju opštine Prijedor. Ova tri projekata bi trebalo za 95 odsto seoskih domaćinstava na teritoriji grada da obezbijede kavalitetnu vodu i kontinuirano snabdijevanje", rekao je Davidović.

Na tenderu koji je grad raspisao, NLB Razvojna banka je imala najpovoljnije uslove i izabrana je za finansiranje ovih projekata.

"Dosad smo investirali oko 26 miliona KM i mi smo u obavezi kao i grad. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da banka nema nikakvih problema u vezi sa namijenskim korištenjem sredstava. U obavezi smo da to pratimo, plaćamo konkretne situacije i sve projekate koje smo kreditirali", kazao je Radovan Bajić, predsjednik NLB Razvojne banke.

"Ovo je jedan megaprojekat koji ima tri segmenta i ono što je u ovom trenutku najznačajnije jeste da je sistem Gašića vrela, koji se eksploatiše već desetak i više godina, pri kraju i realizacija tog projekta je omogućila da imamo dvosmjerno uredno snabdijevanje velikog broja naselja u kanjonu Vrbasa. Ovo je prvi od seoskih vodovoda u okruženju koji će imati daljinsko upravljanje, kompletnu automatsku filtraciju i kondicioniranje vode, nešto slično gradskom vodovodu", rekao je Milenko Šarić, direktor Centra za razvoj i unapređenje sela.

Projekat "Gašića vrelo", odnosno kanjona Vrbas vrela je pri kraju, a radovi na realizaciji projekta "Banjica" su već počeli i ove godine će biti završen centralni razervoar kapaciteta 2.000 kubika i transportni vodovod u dužini od 12,5 kilometara.

Projekat "Crno vrelo" je najkomplikovaniji u smislu tehničkog izvođenja, zbog čega je projektna dokumentacija u završnoj fazi, čija će realizacija biti sa opštinom Prijedor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti