Vijesti

Potpisan ugovor između Hypo Alpe Adria Group u BiH i Evropske investicijske banke: 150 mil EUR za mala i srednja preduzeća u BiH

18.12.2008. 14:36 / Izvor: eKapija.ba

Predstavnici Hypo Alpe Adria Group u BiH i predstavnici Evropske investicijske banke (EIB) danas su, nastavljajuću uspješnu saradnju započetu 2007. godine, potpisali sporazum o kreditiranju projekata malih i srednjih preduzeća, te infrastrukturnih projekata po nivou općina u iznosu od 75 miliona eura. To će biti samo polovina od ukupno 150 miliona eura kreditinih sredstava namijenjenih za razvoj malih i srednjih poduzeća.

Slijedeći uspjeh koji je ova saradnja pokazala u realizaciji projekata tokom 2008. godine, predstavnici EIB objavili su da su za nastavak saradnje sa Hypo Group Alpe Adria u BiH sa novim kreditom u iznosu od 150 miliona eura u svrhu finansiranja malih i srednjih preduzeća (SME), te malih i srednjih infrastrukturalnih projekata u oblasti ekologije, uštede energije, infrastrukture, industrije, usluga i turizma u BiH.

Predstavnici Hypo Grupe u BiH: direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar, Petar Jurčić, član Uprave Tomas Karl Tomsich, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, Srećko Bogunović, Izvršni direktor Gerthard Lehner, te članovi Uprave Hypo Alpe-Adria-Leasing d.o.o. BiH Dragan Baškarad i Slaven Grizelj su potpisnici ugovora sa EIB-om, odnosno njenom predstavnicom Marion Hoenicke.

Govoreći na konferenciji za medije, predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar, izjavio je da u svjetlu globalne ekonomske krize, nastavak suradnje Hypo Alpe Adria Group i Evropske investicione banke daje novu dimenziju i osigurava dalji razvoj malih i srednjih poduzeća u BiH.

Izvršni direktor Hypo Alpe-Adira-Bank d.d. Mostar i nositelj projekta saradnje sa EIB-om Tomas Tomsich izrazio je zadovoljstvo činjenicom da mogućnost plasmana kreditnih linija ka malim i srednjim poduzećima pojačava značaj uloge koju Hypo Alpe Adria Group ima u razvoju bh. privrede.

„Siguran sam da će im ova kreditna podrška pomoći u razvoju i u daljem napredovanju. U narednom periodu Hypo Alpe-Adria-Bank će zajedno sa EIB-om dati dodatnih 600 miliona maraka, a s obzirom da smo već dali 300 miliona taj iznos će u konačnici dostići cifru od skoro milijardu KM kreditnih sredstava za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH“, istakao je Tomsich.

On je također naglasio da su mikro, mala i srednja preduzeća najzdraviji i najprogresivniji segment bh. ekonomije te da se nada da će ona imati pozitivan uticaj na razvoj naše zemlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti