Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane "Ivan Sedlo–Hadžići"

23.05.2018. 14:08 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane 'Ivan Sedlo–Hadžići'

Kanton Sarajevo je kompaniji "Suzlon Wind Energy BH" dao koncesiju na 30 godina, a vrijednost projekta je 58.674.900 KM.

Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane "Ivan Sedlo – Hadžići" sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage, danas su u Tarčinu potpisali Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista Privrednog društva "Suzlon Wind Energy BH" d.o.o. Pedersen Erik Winther.

Kanton Sarajevo je kompaniji "Suzlon Wind Energy BH" dao koncesiju na 30 godina, a vrijednost projekta je 58.674.900 KM.

"Ovo je najveća koncesija ikada data u Kantonu Sarajevo", kazao je ministar Šabić i dodao da će nastaviti stvarati povoljno poslovno okruženje, a to podrazumijeva i bolju administraciju kako bi investitori mogli imati brži pristup i pravnu sigurnost za investicije.

Naglasio je će od projekta vjetroeletrane imati benefite lokalna zajednica i to 60 posto, a Kanton Sarajevo 40 posto.

Ono što predstoji, kako je pojasnio Pedersen Erik Winther je prikupljanje građevinskih dozvola, a nakon toga će početi inženjerski radovi, ispitivanje tla, gradnja prilaznih puteva.

"Radit ćemo na kreiranju novih radnih mjesta, radit ćemo i na tome da ljudi žive u blizini vjetroparka", kazao je Pedersen i napomenuo da je ovo također i ekološki prihvatljiv projekt, a lokacija je pogodna za gradnju vjetroelektrane jer je prosječna brzina vjetra 7,7 m/s.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor Suzlon Wind Energy za Balkan Samir Džaferbegović su kazali da je u interesu svih da se što prije krene sa realizacijom projekta, stoga će proces dobijanja potrebnih građevinskih dozvola biti ubrzan kako bi investitor mogao da gradi, jer kada se izgradi i krene proizvodnja, tada će i prihodi krenuti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti