Potpisan Ugovor o prijenosu udjela FBiH u rudnicima uglja u FBiH na JP "Elektroprivreda" - Stvaranje elektroenergetskog koncerna koji će imati oko 17.000 uposlenika

24.07.2009. 14:35 / Izvor: Fena
Potpisan Ugovor o prijenosu udjela FBiH u rudnicima uglja u FBiH na JP 'Elektroprivreda' - Stvaranje elektroenergetskog koncerna koji će imati oko 17.000 uposlenika

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, generalni direktor JP "Elektroprivreda" BiH d.d. Sarajevo Amer Jerlagić i izvršni direktor za proizvodnju Nihad Kadić potpisali su 24. jula 2009. godine u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu Ugovor o prijenosu udjela FBiH u rudnicima uglja u FBiH na JP "Elektroprivreda".

Potpisivanju su prisustvovali ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo i direktori RMU "Kakanj" d.o.o. Kakanj, RMU "Breza" d.o.o. Breza, Rudnika "Gračanica" d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila, Rudnika "Kreka" u Tuzli d.o.o, RMU "Đurđevik" u Đurđeviku d.o.o. i RMU "Zenica" d.o.o. Zenica te predstavnici Sindikata elektroenergetskih radnika BiH i sindikata rudara BiH i FBiH.

Ovim činom, kako je istaknuo federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, krunisane su aktivnosti koje su provođene na uvezivanju rudnika u jedinstven elektroenergetski sektor i za stvaranje elektroenergetskog koncerna koji će imati oko 17.000 uposlenika.

"Moram reći da je završen najveći dio posla kada je u pitanju Ministarstvo, a sada predstoje tehničke aktivnosti i za njih su zaduženi "Elektroprivreda" i rudnici. Želimo koncern koji će biti pokretač kompletne privrede u FBiH, BiH, pa i u regiji", kazao je ministar Hećo.

Novi koncern, kako je najavljeno, počet će s radom nakon što bude izvršena procjena vrijednosti rudnika i nakon što svoju saglasnost da Komisija za vrijednosne papire FBiH, a ta saglasnost mogla bi uslijediti do kraja godine.

Želja "Elektroprivrede", kako je naglasio direktor tog preduzeća Amer Jerlagić, jeste da se u prve tri godine rada koncerna investira 150 miliona eura i to u sanaciju rudnika, a u drugoj fazi od 2013. do 2015. godine još 150 miliona eura.

"Možemo reći da je današnji čin historijski čin za BiH poslije Daytona. Stvaramo jedan koncern koji će biti pokretačka snaga kompletnog privrednog društva, a pogotovo metalske struke. S tih 300 miliona siguran sam da ćemo imati kvalitetnu modernizaciju i dobre uvjete rada u rudnicima i da će naši rudnici sličiti rudnicima u Češkoj, Sloveniji, Poljskoj ili Njemačkoj", rekao je Jerlagić.

Odluka o prijenosu udjela FBiH u rudnicima uglja u FBiH na JP "Elektroprivreda" donesena je na sjednici Vlade FBiH 14. januara 2009. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti