Vijesti

Potpisan ugovor o realizaciji projekta za plaćanje parkiranja SMS porukom: Od Nove godine plaćanje parkinga SMS-om

18.11.2009. 09:24 / Izvor: eKapija.ba

Gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović, i generalni direktor kompanije "Telekomunikacije Republike Srpske" a.d., Predrag Ćulibrk, potpisali su 17. novembra 2009. godine, u Banjoj Luci ugovor o uvođenju informacionog sistema za naplatu i kontrolu parkiranja putem SMS poruka na području Grada.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 99.455 KM, a u njemu je precizirano da će kompanija "Telekomunikacije RS" isporučiti i testirati hardver i softver, instalisati uređaje za naplatu, te obučiti radnike za rukovanje hardverom i softverom.

Poslije potpisivanja ugovora, Dragoljub Davidović je rekao novinarima da Grad Banja Luka već dugo priprema ovaj projekat. On je naglasio da su provedene sve potrebne procedure na nivou Grada, kao i da su obezbijeđena finansijska sredstva. Gradonačelnik je pojasino da je rok za realizaciju ovog projekta 35 dana, što znači da bi od 1. januara 2010. godine ovaj sistem trebao da bude u funkciji.

Predrag Ćulibrk je zahvalio na povjerenju, koje je Grad ukazao ovom preduzeću. On je kazao da potpisivanje ovog ugovora produbljuje i učvršćuje saradnju između Grada Banja Luka i kompanije, koju predstavlja. Ćulibrk je izrazio uvjerenje da će ovaj projekat biti uspješno realizovan u predviđenom roku, na dobrobit građana najvećeg grada Srpske.

Usluga "mParking" omogućiće korisnicima parkinga, da slanjem SMS poruke plate parking u trajanju od jednog sata, a pet minuta prije isteka vremena korisnik će porukom biti obaviješten o isticanju vremena, sa mogućnošću da izvrši uplatu narednog sata ili da odveze svoje vozilo.

Cijena parkiranja biće identična cijeni koja se plaća na parking-aparatima, odnosno, u prvoj zoni cijena po satu iznosiće 1 KM, dnevna karta biće 5 KM, dok će u drugoj zoni cijena parkiranja po satu iznositi 0,50 KM, odnosno 3 KM za cijeli dan.

Pomoću instalisanog hardvera i softvera, radnici na kontroli parkiranja moći će preko PDA uređaja i GPRS-a dobiti informaciju da li je korisnik platio parking-uslugu.

Korisnici usluge "mParking" biće blagovremeno obavješteni o načinu plaćanja, odnosno brojevima telefona, putem kojih će vršiti plaćanje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Banja Luka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti