Potpisan ugovor za izrada softvera za praćenje trezorskog poslovanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan ugovor za izrada softvera za praćenje trezorskog poslovanja

25.04.2019. 07:50 / Izvor: Akta.ba

Ugovor između Ministarstva finansija Kantona Sarajevo i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za izradu softverskog rješenja za praćenje, odobravanje, kontroliranje i izvještavanje u procesu trezorskog poslovanja, potpisan je jučer u Sarajevu.

Ugovor su potpisali ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević i rezidentni predstavnik UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov.

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo upravlja procesom trezorskog poslovanja za više od 200 budžetskih jedinica. Praćenje svih isplata zajedno sa obradom dokumentacije i odobrenjem je težak i intenzivan proces, a trenutno postoji ogroman prostor za unapređenje efikasnosti i transparentnosti tog procesa.

Informacioni sistem za praćenje, odobravanje i čuvanje relevantnih podataka u vezi sa ovim procesom bio bi veoma koristan za Ministarstvo. Proces odobravanja koji bi bio podržan budućim sistemom uključivao bi sve donosioce odluka iz same budžetske jedinice, relevantnih ministarstava, kao i Ministarstva finansija.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov izrazio je zadovoljstvo zbog ovog koraka naglašavajući da će ovaj softver doprinijeti efikasnosti i djelotvornosti rada Ministarstva finansija.

"Ovo je još jedan u nizu projekata koje radimo sa Kantonom Sarajevo, a ovaj konkretno je bio ideja ministra Kovačevića. Ukoliko se ova praksa pokaže uspješnom, nadam se da ćemo je primijeniti i u drugim kantonima", rekao je Khoshmukhamedov.

Ministar Kovačević je istakao da je ovaj projekat dio nastojanja da se unaprijedi upravljivost i finansijska disciplina javne uprave. Kanton Sarajevo, kako kaže, najsloženija je trezorska jedinica u BiH koja raspolaže budžetom više od milijardu konvertibilnih maraka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 120.000 KM. Vlada Kantona i UNDP u njemu učestvuju u omjeru 80 naprema 20 posto,

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti