Potpisan ugovor za otkup produktovoda na teritoriji Hrvatske

25.10.2019. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor za otkup produktovoda na teritoriji Hrvatske

Zaključenje ovog ugovora ima strateški značaj za uspješnu realizaciju projekta gasifikacije proizvodnog postrojenja u Brodu.

U Zagrebu (Republika Hrvatska) je jučer potpisan jugovor između „Crodux Plin" d.o.o. i kompanije „Plinacro" d.o.o., u prisustvu predstavnika uprave „Rafinerije nafte Brod" vezano za otkup produktovoda na teritoriji Hrvatske, neophodnog za dalju realizaciju projekta gasifikacije rafinerije. Zaključenje ovog ugovora ima strateški značaj za uspješnu realizaciju projekta gasifikacije proizvodnog postrojenja u Brodu.

U okviru realizacije navedenog projekta, takođe je izabran izvođač radova na ispitivanju produktovoda na teritoriji RH. Izvršenje ovih radova očekuje se u novembru, a rezultati ispitivanja trebalo bi da dubu dobijeni u decembru 2019. godine. Vrše se i radovi na projektovanju priključnog mjesta na gasovodni sistem Republike Hrvatske, a trenutno je izrađen i prezentovan grafički dio projektne dokumentacije.

Uporedo s tim, u Rafineriji nafte Brod završeni su projektni radovi na postavljanju interne gasovodne mreže u krugu rafinerije. U završnoj fazi je dobijanje građevinske dozvole, a izabran je i izvođač građevinsko- montažnih radova, te se u krugu rafinerije već obavljaju pripremni radovi.

Kao jedna od ključnih aktivnosti, ove nedjelje je u krugu rafinerije izvršeno ispitivanje cjevovodnog mosta između Republike Hrvatske i Rafinerije nafte Brod, a do kraja oktobra 2019. godine biće dokumentovani rezultati ispitivanja.

U ovoj fazi, Kompanija može sa sigurnošću istaći visoku dinamiku realizacije projekta gasifikacije, kao i profesionalizam strana koje u njemu učestvuju. Prve isporuke gasa u Rafineriju nafte Brod očekuju se u III kvartalu 2020. godine.

Ukupan obim investicija u realizaciju projekta iznosi približno 8 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti