Potpisani partnerski sporazumi u projektu "Zajednički napori za 5% manje otpada"

31.10.2019. 14:07 / Izvor: Akta.ba
Potpisani partnerski sporazumi u projektu 'Zajednički napori za 5% manje otpada'

Potpisivanjem Partnerskog sporazuma započela je regionalna saradnja javno-privatnog partnerstva na unapređenju postojećih sistema upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Danas je u Sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica upriličeno potpisivanje Partnerskog sporazuma i uspostavljanje regionalne saradnje javno-privatnog partnerstva u projektu „Zajednički napori za 5% manje otpada“ između: Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK (BiH), Općine Jablanica (BiH),  Opštine Šavnik (Crna Gora), te Pčelarskog udruženja Matica Pljevlja (Crna Gora).

Ovom prilikom, Sporazum je u ime Općine Jablanica potpisao Općinski načelnik Salem Dedić, u ime Opštine Šavnik predsjednik Opštine Mijomir Vujačić, u ime Pčelarskog udruženja Matica Pljevlja predsjednik Žarko Dragašević i u ime implementatora projekta Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK, predsjednik Tomislav Majić.

Potpisivanjem Partnerskog sporazuma započela je regionalna saradnja javno-privatnog partnerstva na unapređenju postojećih sistema upravljanja  otpadom u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Glavni cilj projekta je uspostaviti integrirani sistem upravljanja otpadom u 6 opština kroz među-opštinsku i regionalnu saradnju BiH i CG, čime će se količina recikliranog otpada na ovom području uvećati za 5% do kraja 2021 godine", istakao je Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK Mostar, koje je koordinator ovog Projekta. 

Općinski načelnik Salem Dedić je ovom prilikom istakao važnost ovo projekata za općinu Jablanica, neglasivši važnost efikasnog upravljanja otpadom za zdrav život i nesmetano funkcionisanje općine, kao i podizanje svijesti kod mladih ljudi, te će kroz implementaciju ovog projekta biti uključeni i osnovnoškolci. Općina Jablanica je već prije par godina uspostavila reciklažno dvorište, a ovaj projekat će biti samo nastavak unapređenje upravljanja otpadom.

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić, istakao je važnost uvezivanja i razmjene prakse sa partnerima iz regije po pitanju upravljanja otpadom.

Ovom prilikom, medijima se obratio i predsjednik Pčelarskog udruženja Matica Pljevlja Žarko Dragašević, koji je govorio o povezanosti upravljanja otpadom i važnosti istog za bio i eko sistem.

Projekat finansira Europska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u iznosu od 493.000 eura. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti