Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisani sporazumi za zamjenu peći na ugalj u Kantonu Sarajevo (VIDEO)

13.09.2021. 12:57 / Izvor: Fena

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, Ambasade Švedske u BiH i Razvojnog programa UN-a (UNDP) potpisali su danas sporazume o zamjeni peći na ugalj radi smanjenja zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Za tu namjenu Vlada KS i Ambasada Švedske osigurale su ukupno 2,9 miliona KM, u jednakim iznosima.

Ambasdorica Švedske Johanna Stromquist izjavila je da je riječ o važnom projektu jer oko 50 posto zagađenja zraka u KS tokom zime nastaje od grijanja privatnih objekata.

Pojasnila je da će zagađenje biti smanjeno jer će tim domaćinstvima omogućiti da svoje stare i neefikasne peći i kotlove zamijene novim i efikasnijim.

Premijer KS Edin Forto rekao je da će, ukoliko bude realizovan dovoljan broj takvih projekata, biti moguće izmjeriti poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu. 

Dodao je da će u narednom periodu nastojati osigurati dodatna sredstva u budžetu za taj i slične projekte.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović precizirao je da je od 2.500 prijavljenih za zamjenu peći oko 860 prošlo sve potrebne procedure.

Istakao je da će ovim projektom biti obuhvaćeno njih oko 600, a da se nada da će to učiniti i sa ostalim u narednom periodu.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera navela je da je za rješavanje problema zagađenosti zraka u BiH neophodno zabraniti prodaju necertificiranih peći na čvrsta goriva.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti