Potpisani ugovori o finansiranju najboljih omladinskih start-up biznisa

14.06.2019. 09:22 / Izvor: Akta.ba
Potpisani ugovori o finansiranju najboljih omladinskih start-up biznisa

Na javni poziv Općine Bosanska Krupa usmjeren ka poticaju mladih da sami osnivaju preduzeća ili obrt pristigla su tri prijave

Bosanska Krupa bi u ovoj godini trebala postati bogatija za još barem tri obrtnika. Dodatno raduje činjenica da su u pitanju mladi koji su svoju poslovnu ideju pretočili u biznis plan i putem javnog poziva ostvarili podršku Općine za njegovo pokretanje. U tu svrhu potpisani su i ugovori između načelnika Armina Halitovića i mladih poduzetnika Amrom Nahić, Dženatom Elezović i Ibrahimom Gorinjcem. U sklopu je to programa kojeg Općina Bosanska Krupa već petu godinu provodi uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT iz Sarajeva.

Na javni poziv Općine Bosanska Krupa usmjeren ka poticaju mladih da sami osnivaju preduzeća ili obrt pristigla su tri prijave. Stručna komisija sastavljena od predstavnika realnog sektora, preduzeća i organa uprave na osnovu utvrđenih kriterija bodovala je biznis planove i sve ih ocijenila prosperitetnim, te predložila za finansiranje. To su „Wellness&beauty studio“ Amre Nahić, Ribnjak „Kemin potok“ Dženate Elezović i “Pakovanje ugostiteljskog šećera” Ibrahima Gorinjca.

"Osnivam biznis koji se tiče zdravlja i wellness-a, hoću na jednom mjestu objedinim ljepotu i zdravlje. Bavim se alternativnom medicinom i holističkim zdravljem, relativno je novo na prostoru BiH. Član sam američke asocijacije koja se zove „Pristup svjesnosti“. Osim usluga zdravlja i ljepote bavim se energetskim iscjeljivanjem. Podrška Općine i te kako mi znači pri registraciji biznisa", kaže Amra Nahić.

Pakovanje ugostiteljskog šećera Ibrahimu Gorinjcu je trenutno samo hobi. Interesovanje korisnika motiviralo ga je da nakon nekoliko godina razvijanja ideje registruje obrt i proširi ponudu.

"To jeste mali posao, dodatni, ali meni mnogo znači.  Želim da ovo bude motivacija i za druge mlade ljude koji žele nešto raditi, mislim da postoji još šanse da se nešto uradi u ovom gradu i da se zaustavlja odlazak mladih", ističe Gorinjac.

Podršku Općine Bosanska Krupa u pokretanju vlastitog biznisa ove je godine dobila i Dženata Elezović. Pružat će usluge i proizvode autentične za ovaj kraj.

"Biznis se odnosi na uzgoj, proizvodnju i prodaju ribe, domaće pastrmke. Smatram da s tim u Bosanskoj Krupi mogu uspjeti, da nije jedini izbor otići vani. Finansijska podrška Općine će biti dobar vjetar u leđa na početku“, naglašava Dženata Elezović.

Cilj programa kojeg provodi Općina Bosanska Krupa je poboljšanje i jačanje mehanizma podrške omladinskom preduzetništvu u lokalnim zajednicama, otvaranje novih radnih mjesta dodjeljivanjem finansijskih sredstava i pružanjem savjetodavne podrške mladim preduzetnicima.

"Već nekoliko godina sufinansiramo start-up biznise mladih ljudi i tako im pokušavamo pomoći. Ono što mene raduje jeste što je ove godine bilo prijava za razliku od prošle, to je pokazatelj da ovdje ima mladih koji razmišljaju i vide neku perspektivu u Bosanskoj Krupi. Mi ćemo uvijek biti podrška, i ovima i svim drugim mladim ljudima koji se odluče da krenu u neki vlastiti biznis“, naglašava načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Ideja koja se prijavljivala morala se obraditi kao biznis plan u bilo kojoj djelatnosti osim trgovine i ugostiteljstva, izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode, pod uslovom da se realizuje na području općine Bosanska Krupa. Od 2015. godine finansirano je šest omladinskih projekata za šta je iz budžeta utrošeno 15 hiljada KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti