Potpisani ugovori za povoljan plasman traktora iz Srbije u RS-u

14.07.2009. 11:39 / Izvor: Fena
Potpisani ugovori za povoljan plasman traktora iz Srbije u RS-u

Ugovori kojima je počela subvencionirana isporuka prvih traktora srbijanske Industrije mašina i traktora (IMT) kupcima u Republici Srpskoj uz subvencioniranje i po povoljnim kamatnim stopama, potpisani su 14.07.2009. godine u Banjoj Luci u prisustvu Mlađana Dinkića, potpredsjednika Vlade Republike Srbije i ministra ekonomije i regionalnog razvoja i premijera RS-a Milorad Dodik.

Kredit za kupovinu traktora realizuje se na period do sedam godina putem dvije banke, uz maksimalnu kamatnu stopu za krajnje potrošače od 4,5 posto.

Također, Vlada RS-a učestvovat će u subvenciranju pet procentnih poena, a i Srbija će kamatne stope subvencionirat za proizvođače namještaja iz RS-a i isto toliko za projekte turističkih destinacija u RS-u. Ugovori su potpisani u skladu sa Sporazumom o privrednoj saradnji RS-a i Srbije.

Mlađan Dinkić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja rekao je da i današnji projekt pokazuje u praksi uspješnu realizaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije u ekonomskoj sferi, a kako bi se građanimna osigurali što povoljniji proizvodi.

Dinkić je rekao da je Srbija ponudila da bude realiziran ovakav projekat i sa Federacijom BiH, ali, kako je naveo, još nisu dobili odgovor.

Premijer RS-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo ovim projektom, ističući da je on putokaz i za neke buduće zajedničke poslove.

Delegacija Vlade Srbije, predvođena Mlađanom Dinkićem posjetila je danas i naselje Kobatovci, gdje je u krugu preduzeća "Agrokor" uručeno 30 traktora, a predviđena je i posjeta preduzeću "Nova drvna industrija Vrbas" Banja Luka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti