Potpisani ugovori za sufinansiranje zapošljavanja pripravnika u 11 ustanova

27.06.2019. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Potpisani ugovori za sufinansiranje zapošljavanja pripravnika u 11 ustanova

Odabir pripravnika sa evidencije Biroa za zapošljavanje vršit će kompanije i ustanove u kojima će te osobe raditi pripravnički staž, u skladu sa vlastitim procedurama.

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, već petu godinu provodi podsticajnu mjeru „Sufinansiranja zapošljavanja pripravnika“. Na taj način ova lokalna zajednica mladim ljudima pruža mogućnost za sticanje prvog radnog iskustva, te kasnije zaposlenja u struci.

Ove godine Općina će sufinansirati obavljanje pripravničkog staža za 11 nezaposlenih visokoobrazovanih osoba sa evidencije Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo. Za tu namjenu u Budžetu Općine Novi Grad Sarajevo planirana su sredstva u iznosu od 170.000 KM.

Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj potpisao je danas ugovore o realizaciji navedenog projekta sa direktorima firmi i ustanova, u kojima će pripravnici sticati svoje prvo radno iskustvo.

Ovom prilikom Kahrović je kazao da je Služba za zapošljavanje KS-a u dva navrata u 2018. i 2019. godini raspisala javne pozive, te da je je zbog nedostatka finansijskih sredstava za finansiranje svih onih koji su zadovoljili uslove javnih poziva, Općina preuzela obavezu da finansira zapošljavanje preostalih pripravnika u 11 kompanija i javnih ustanova.

"Prema našim saznanjima više od 30 posto osoba koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad nisu imale priliku da steknu radno iskustvo nakon završetka školovanja, stoga ova mjera ima veliki značaj, jer će omogućiti tim osobama da obave prvo radno iskustvo. Dosadašnja praksa je pokazala da preko 50 posto tih osoba nastavi rad i nakon obavljenog pripravničkog staža u određenim kompanijama i ustanovama, dok oni koji ne ostanu da rade, uz stečeno radno iskustvo postaju konkurentniji na tržištu rada", izjavio je Kahrović

Jedan od potpisnika ugovora o sufinansiranju zapošljavanja pripravnika Fadil Belko, direktor firme SafeNet d.o.o. istakao je zahvalnost na ovoj vrsti pomoći, naglasivši pri tom problem pronalaska kvalitetne radne snage, prvenstveno u oblasti informacionih tehnologija čim se bavi njegova firma.

"Postoji velika potreba za ovom vrstom radne snage, međutim, nema dovoljno obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo koje proizvode dovoljno kvalitetan kadar da bi podmirili potrebe tržišta. Nadam se da ćemo uspjeti naći osobu sa kvalitetnim znanjem koja će u našoj firmi raditi pripravnički staž na poslovima softverskog inžinjeringa, a koju potom možemo zaposliti", kazao je Belko.

Odabir pripravnika sa evidencije Biroa za zapošljavanje vršit će kompanije i ustanove u kojima će te osobe raditi pripravnički staž, u skladu sa vlastitim procedurama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti