Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisano Pismo namjere za rekonstrukciju tramvajskih šina Ilidža - Baščaršija

11.09.2018. 07:50 / Izvor: Akta.ba

Uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, premijer KS Adem Zolj i ministar saobraćaja Mujo Fišo potpisali su jučer pisma namjera vezana za projekte izgradnje cestovne infrastrukture na dionicama I i IX transferzale i rekonstrukcije dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, te kupovinu tramvaja i novih trolejbusa sa zamjenicom direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O’Grady. Potpisivanju je prisustvovao i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić.

Projekte bi realizovalo Ministarstvo saobraćaja, odnosno Direkcija za ceste.

Kako je istaknutno nakon potpisivanja, ovim EBRD potvrđuje da je spreman razmotriti učestvovanje u projektima pod uvjetom da rezultati procjene projekta i pregovora budu zadovoljavajući.

U tom slučaju bi za izgradnju cestovne infrastrukture na dionicama pomenutih transverzala ova banka osigurala dugoročno finansiranje u vidu zajma Kantonu u iznosu do 38 miliona eura, dok bi za rekonstrukciju dvostruktih tramvajskih šina osigurala 35 miliona eura.

Za oba ova projekta rok otplate je do 15 godina, uključujući grejs period na otplatu glavnice do 3 godine od datuma potpisivanja ugovora o zajmu. Kamatna stopa bi iznosila šestomjesečni EURIBOR plus standardna marža za zajmove sa državnom garancijom od 1 posto godišnje, uz jednokratnu proviziju od 1 posto od iznosa glavnice zajma. Provizija na raspoloživi, a neisplaćeni iznos zajma je 0,5 posto godišnje na nepovučeni iznos zajma.

Navedeno je kako će se za projekt izgradnje cestovne infrastrukture na dionicama I i IX transferzale prvi dio sredstava u ukupnom iznosu od 400,000 eurakoristiti prije potpisivanja za finansiranje pripreme projekta uključujući izradu nacrta okvira za preseljenje za Kanton (50.000 eura), tehničku, ekonomsku i okolinsku dubinsku analizu (250.000 eura) i podršku za rani postupak nabavke (100.000 eura).

Drugi dio sredstava u ukupnom iznosu od 960.000 EURA će se koristiti nakon potpisivanja za pripremu održivog plana mobilnosti gradskog transporta (400.000 eura), pripremu dinamičkog sistema upravljanja saobraćajem (500,000 eura) i dobijanju međunarodnog certifikata za nabavku za buduće preduzeće za ceste (60,000 eura).

Za rekonstrukcije dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, na zahtjev Kantona Sarajevo Banka će nastojati da mobilizira nepovratna donatorska sredstva za tehničku pomoć u iznosu do 750.000 eura.

Sredstva u iznosu od 250.000 eura će se koristiti prije potpisivanja za finansiranje pripreme projekta uključujući tehničku, ekonomsku i okolinsku dubinsku analizu (150.000 eura) i podršku za rani postupak nabavke (100.000 eura )

Drugi dio sredstava u ukupnom iznosu od 500.000 eura će se koristiti nakon potpisivanja za podršku u restrukturiranju Preduzeća uključujući mjere identificirane u širem programu koji direktno finansira Vlada Velike Britanije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti