Potpora inovatorima: ​29 subjekata za projekte dobilo 117.000 KM

29.12.2018. 10:24 / Izvor: Večernji List
Potpora inovatorima: ​29 subjekata za projekte dobilo 117.000 KM

Ministarstvo civilnih poslova BiH dodijelilo je za 2018. iznos od 117.000 KM za potporu tehničkoj kulturi i inovatorstvu na području BiH

Ministarstvo civilnih poslova BiH dodijelilo je za 2018. iznos od 117.000 KM za potporu tehničkoj kulturi i inovatorstvu na području BiH. Ova sredstva dobilo je 29 subjekata. Tako je odlukom Ministarstva civilnih poslova BiH JU SŠC “Istočna Ilidža”, Istočno Sarajevo za projekt “Centar rada inovatorske sekcije dodijeljeno 8500 KM, udruzi za znanstveno tehnički odgoj mladih u BiH iz Sarajeva za državnu smotru znanstveno-tehničkog stvaralaštva mladih BiH ‘Bugojno 2018.’” dodijeljeno je 74.000 KM.

Branko Milićević iz Posušja dobio je 4000 KM za izradu prototipa za inovaciju - hidraulični sustav za ravnomjerno podizanje i spuštanje labilnih konstrukcija kao i Dragan Brković iz Usore za eksperimentalni nasad jabuka s vretenastom krošnjom i gustim skolopom sadnje u cilju povećanja prinosa i smanjenja troškova proizvodnje. Iznos od 4000 KM dobila je i Samira Selimbašić iz Kladnja za razvoj razvodnice za elektro i vodoinstalacije i primjenu u gospodarstvu.

Jednak iznos novca, 4000 KM dobio je i sarajevski verifikacijski laboratorij “Verlab” za izradu projekta ekspertnog sustava zasnovanog na neuronskim mrežama za produkciju performansi medicinskih uređaja i planiranja preventivnih servisa u BiH, kao i mostarski Centar za kulturu za projekt “Tehnika za sve” te Omladinska udruga “Alarm” iz Istočnog Novog Sarajeva za zaštitu životne sredine postavljanjem pametnih solarnih klupa.

Bosanskohercegovački odbor međunarodnog vijeća za velike električne sustave CIGRE BiH iz Sarajeva za projekt “Organizacija 1. savjetovanja BH K/O CIRED”, Intera tehnološki park iz Mostara za projekt inicijativa za mikroelektrane te Udruga izumitelja inovatora Gradiška za abecedu inovatorstva 18/19 dobili su po 4000 KM. UG “TO PeeR” Doboj za projekt primjene proizvoda baziranih na nanotehnologiji u javnom gradskom prijevozu i Milivoje Deletić iz Banje Luke za projekt “Apilifit - mehaničku pčelarsku dizalicu” dobili su po 3500 KM.

Po 3000 KM dobili su Udruga nastavnika i suradnika srednjih tehničkih i stručnih škola u FBiH iz Sarajeva za Deseti festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola u BiH Zenica 2018., Asim Kadrić iz Sarajeva za projekt odjevni kišobran suncobran, SNU Centar za obrazovanje tehnologiju RS iz Bijeljine za sustav učenja na daljinu u funkciji stručnog usavršavanja nastavnika osnovnih škola. Savez udruga tehničke kulture u BiH iz Sarajeva za projekt Kongres organizacija u oblasti tehničke kulture i inovatorstva u BiH uz suradnju zemalja jugoistočne Europe - 2018., Udruga društva za robotiku iz Bihaća za projekt nove tehnologije, razvoj i primjena NT-2018., Jelenko Marković iz Teslića za projekt ukrasna volta s kombiniranjem, Udruga tehničke kulture Novi Grad iz Sarajeva za treću znanstveno-stručnu konferenciju “Potrebe gospodarskog sektora za tehnikom i inovatorstvom” te Udruga pedagoga tehničke kulture u FBiH iz Sarajeva za edukaciju nastavnika tehničke kulture iz oblasti automatike i robotike dobili su po 3000 KM, stoji u odluci Ministarstva civilnih poslova BiH o dodjeli sredstava iz tekućeg granta “Potpora tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH” za 2018. godinu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti