Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potreban poseban fond za nenaplative kredite

26.06.2014. 08:28 / Izvor: Nezavisne novine

BiH bi trebalo da osnuje poseban fond za nenaplative kredite (NPL), koji bi bio u vlasništvu privatnih kompanija, a koje bi od banaka otkupljivale pozajmice koje banke ne mogu naplatiti, jer BiH i dalje bilježi rast problematičnih kredita u bankama.

Stav je to pojedinih bankara i ekonomskih analitičara u BiH, koji pak ističu da bi to bilo samo jedno od rješenja za probleme s nenaplativim kreditima, navodeći da bi takav fond trebalo da bude isključivo u privatnom vlasništvu, a nikako u državnom.

Na takav sličan potez bi se već mogla odlučiti i Srbija, koja takođe kuburi s problematičnim zajmovima, gdje su tamošnji stručnjaci iz oblasti bankarstva predložili osnivanje takvog fonda. Predložili su da kompanije otkupljuju pozajmice koje banke ne mogu da naplate, čime bi se, kako su rekli, "oslobodio" novac za investicije, dok bi sve to nadzirala država, koja bi postavila sistemski okvir, a fond bi bio u vlasništvu privatnih kompanija.

Ekonomski stručnjaci tvrde da ustupanjem problematičnih kredita banka čisti svoje bilanse, oslobađa novac i može da pruži više zajmova.

Radovan Bajić, član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH, rekao je da i kod nas ima prostora za nešto takvo, ali da to treba da formiraju same banke i da bude u privatnom vlasništvu, a ne država, jer za to nema razloga, osim ako se smatra da su banke u tako lošoj poziciji da su potpuno narušeni kredibilitet i stabilnost finansijskog sistema, što nije slučaj u BiH.

"To mora biti privatni fond, koji će formirati banke, i da one snose posljedice tih loših plasmana. Naravno da to može biti i državno, što su neke države i uradile, ali je za to sada već kasno", kazao je Bajić.

Ipak, on je ocijenio da su loši plasmani loši, bez obzira na to da li se nalaze u banci ili nekom preduzeću.

"Problem je zašto oni nastaju i da li je to posljedica loših ekonomskih odluka", kaže Bajić.

Sa druge strane, Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS - SWOT, rekao je da, koliko on zna, kod nas nije ranije bilo riječi o osnivanju fonda za nenaplative kredite, kao dijela rješenja za ovaj problem.

"To je dobra ideja, s tim da se na taj način ne može u potpunosti riješiti problem nenaplativih kredita, to može biti jedno od tržišnih rješenja", smatra Đogo. On je mišljenja da mi još nismo daleko napredovali da organizujemo jedan takav fond u RS, odnosno jedan takav vid rješavanja problema s nenaplativim kreditima.

Inače, prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, BiH bilježi povećanje problematičnih kredita do istorijski najvećeg nivoa od 15 procenata, a brzi rast tih kredita zabilježen je i u drugim zemljama jugoistočne Evrope.

Kada je to u pitanju, iz Svjetske banke su u ovom izvještaju upozorili da je vrijeme da vlasti odlučno rješavaju izazov rastućih nenaplativih kredita.

"Iako veliki nivoi tih kredita nisu doveli do nestabilnosti finansijskog sektora, s obzirom na to da su, kako se čini, za njih izvršene dobre rezervacije i da su dobro potkrijepljeni kapitalom banke, ukoliko se odmah ne počne raditi na rješavanju ovog rizika, može doći do dalje destabilizacije krhkog bankarskog sektora i ugrožavanja procesa oporavka", navedeno je u ovom izvještaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti