Potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje BiH i Češke

05.06.2018. 13:28 / Izvor: Fena
Potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje BiH i Češke

Neophodna je suradnja i ekspertska pomoć u razvoju poljoprivrede, jačanju podrške reformi pravosuđa, te strateškom reguliranju energetskog razvoja.

Delegacija Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike boravi u posjeti Bosne i Hercegovini, a prvi radni susret imala je u Sarajevu s članovima Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Bio je to vrlo plodonosan sastanak, usudila bih se reći - jedan od najučinkovitijih", rekla je novinarima zamjenica predsjedavajućeg Komisije Nermina Kapetanović.

Navela je da gosti iz napredne i uspješne zemlje koja u okviru Višegradske skupine snažno podržava bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, iskazali su veliki interes za nastavak prijateljskih relacija dviju zemalja i suradnju na mnogim poljima.

Kapetanović, kao i Lubomir Zaoralek koji predvodi gostujuću delegaciju u posjeti BiH, ocijenili su da obje zemlje imaju interes za unapređenje robne razmjene. Prošle godine je zabilježen rast i robna razmjena trenutno iznosi oko 300 miliona eura godišnje, ali je po ocjeni Zaoraleka, na vrlo niskom nivou i dalje.

Zaoralek smatra da bi mješovita bh.-češka privredna komisija, formirana 2012. godine, koja se dosad sastala samo jednom, mogla raditi i na kreiranju povoljnog ambijenta za biznis u BiH. Pozdravio je inicijativu, o kojoj je govorila i Kapetanović, za nastavak rada te komisije koja bi mogla sarađivati u mnogim oblastima "jer Češka ima dosta za ponuditi".

U Češkoj je u toku proces formiranja nove vlade, kazao je Zaoralek te izrazio nadu da će i po formiranju novih vlasti u BiH nakon predstojećih općih izbora u zemlji, dvije zemlje raditi na jačanju ekonomske suradnje.

"Nama je Bosna i Hercegovina među prioritetima i bilo bi nam drago da razvijemo privredne odnose. Nadam se da će ova posjeta doprinijeti tome", riječi su predsjedavajućeg Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike koji naglašava da je na današnjem sastanku razgovarano o ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović naglasila je da Češka Republika, zemlja s najmanjom stopom nezaposlenosti u centralnoj i istočnoj Evropi, i u savjetodavnom smislu može pomoći Bosni i Hercegovini u unapređenju tržišta rada i konkurentnosti.

Neophodna je suradnja i ekspertska pomoć u razvoju poljoprivrede, jačanju podrške reformi pravosuđa, strateškom reguliranju energetskog razvoja zasnovanog na obnovljivim izvorima, kazala je također Kapetanović i napomenula da je češka pomoć Bosni i Hercegovini već iskazana, među ostalim u projektima unapređenja vaskularne hirurgije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti