Potrebno razvijati sistem dualnog obrazovanja

19.02.2019. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Potrebno razvijati sistem dualnog obrazovanja

Trivić je istakla opredijeljenost Ministarstva prosvjete i kulture za uspostavljanje dualnog sistema obrazovanja kao važnog činioca na putu jačanja srednjeg stručnog obrazovanja.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i savjetnik za stručno obrazovanje u banjalučkoj kancelariji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju /GIZ/ Daniel Radić ukazali su na značaj nastavka saradnje s ciljem unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja u Srpskoj, sa posebnim akcentom na razvoj dualnog sistema obrazovanja.

Trivić je istakla opredijeljenost Ministarstva prosvjete i kulture za uspostavljanje dualnog sistema obrazovanja kao važnog činioca na putu jačanja srednjeg stručnog obrazovanja, te ukazala da je dosadašnja saradnja sa GIZ-om donijela važne pomake u tom smislu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Kako bismo definisali što bolju upisnu politiku u srednjem obrazovanju, intenzivirali smo saradnju sa svim relevantnim društvenim partnerima, a posebno sa predstavnicima poslovne zajednice radi jasnog utvrđivanja potreba tržišta rada u svim lokalnim zajednicama", rekla je Trivić.

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa GIZ-om, te iskazala spremnost za njen nastavak, posebno u smislu prioritetnih aktivnosti u ovoj oblasti kao što su opremanje kabineta za praktični dio nastave u školama i obuke predavača.

"Cilj nam je da školujemo kadar koji je potreban domaćem tržištu rada i koji je spreman da naučeno primjenjuje u Republici Srskoj i da je jača u budućnosti", rekla je Trivić.

Radić je ukazao na važnost rezultata dosadašnje saradnje, posebno na opremljenost kabineta za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi u Gradišci i Mašinskoj školi u Prijedoru, kao i rada na modernizaciji nastavnih planova i programa za nova zanimanja u srednjem stručnom obrazovanju.

On je ukazao na memorandum o saradnji, potpisan sa Ministarstvom, kao na važno uporište predstojećim zajedničkim aktivnostima u jačanju srednjeg stručnog obrazovanja.

Na sastanku u Banjaluci razgovarano je i o važnosti studijskih posjeta Njemačkoj i Srbiji, organizovanih za nastavnike, direktore škola, koordinatore praktične nastave i predstavnike Privredne komore Republike Srpske.

Sastanku je prisustvovao i direktor Tehničke škole Gradiška Vlado Tomić koji je podsjetio da je ova škola bila inicijator uvođenja novog zanimanja - tehničar CNC tehnologije koje se uspješno izvodi zahvaljujući upravo saradnji sa GIZ-om. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti