Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potrebno realizirati zaključke o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

16.05.2018. 09:12 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju sa zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, održane početkom jula 2017. godine u Sarajevu, o razgovorima u vezi s namjerom Republike Hrvatske da izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, mikrolokaciji Čerkezovac u općini Dvor, Republika Hrvatska.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripremit će za Vijeće ministara objedinjenu informaciju, koja će uključivati i informacije Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, a u cilju realizacije ranije donesenih zaključaka.

Na zajedničkoj sjednici zaključeno je da su Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske saglasni da se poduzmu sve aktivnosti kako bi se navedeno pitanje riješilo u skladu s važećim konvencijama i standardima struke.

Vijeće ministara BiH je tom prilikom, pozivajući se na Rezoluciju Parlamentarne skupštine BiH iz maja 2016. godine, istaknulo da ima poseban interes zaštititi zrak, zemljište, vode i prirodna dobra koja se nalaze u neposrednoj blizini Trgovske gore u cilju zaštite Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjem skladištenja i odlaganja nuklearnog otpada. 

U slučaju nepoduzimanja zajedničkih aktivnosti s tačno utvrđenim zadacima i rokovima za njihovo izvršenje bit će pokrenuti mehanizmi Espoo konvencije, kao i drugi mehanizmi po pravilima i normama međunarodnog prava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti