Potvrđena optužnica protiv Hamdije Lipovače i drugih

15.01.2016. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Potvrđena optužnica protiv Hamdije Lipovače i drugih

Kantonalno tužilaštvo USK u Bihaću je podiglo optužnicu protiv Hamdije Lipovače, Alena Gluhalića, Amira Delića, Aide Džambegović, Senke Zolić i Seada Dupanovića, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja.

Kantonalno tužilaštvo USK u Bihaću je podiglo optužnicu protiv Hamdije Lipovače, Alena Gluhalića, Amira Delića, Aide Džambegović, Senke Zolić i Seada Dupanovića, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 383. st. 3 KZ FBIH, te krivičnih djela Krivotvorenje službene isprave, Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i nesavjestan rad u službi, saopćeno je iz Kantonalnog Tužilaštva USK.

Optuženima Hamdiji Lipovači, Alenu Gluhaliću i Amiru Deliću se stavlja na teret da su, prilikom izviđenja radova na sportsko – rekreacionom centru STENS u Bihaću, u vremenskom periodu od septembra 2006. godine do oktobra 2009. godine, iskorištavali službene položaje, i to prvooptuženi kao načelnik Općine Bihać i zastupnik investitora, drugooptuženi kao direktor Agra d.o.o. Bihać - izvođač radova i trećeoptuženi kao nadzorni organ, na način da su unošenjem neistinih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova na centru STENS, na štetu Općine Bihać, pribavili korist Agra d.o.o. Bihać u ukupnom iznosu od 516.543,46 KM.

Jednako tako, optuženi Hamdija Lipovača i Alen Gluhalić su, na osnovu zajedničkog dogovora i nakon zaključivanja dva nezakonita aneksa osnovnog ugovora o izvođenju radova na centru STENS, korištenjem krivotvorenih isprava i iskorištavanjem službenih ovlaštenja, omogućili Agra d.o.o. da kod Raiffeisen Bank d.d. dobije kredit od 850.000,00 KM.

Optuženima Aidi Džambegović, koja je u to vrijeme bila pomoćnik Općinskog načelnika i Senki Zolić, koja je obavljala poslove stručnog savjetnika u Službi za finansije i računovodstvo Općine, se stavlja na teret da su grubim kršenjem propisa i propuštanjem službenog nadzora u okvirima svojih službenih ovlaštenja, propustile kontrolu dostavljanih faktura Agra d.o.o. čime su nanijele štetu Općini Bihać, dok se optuženom Seadu Dupanoviću stavlja na teret da je u pogledu nadzora nad izvedenim elektroradovima u centru, nesavjesno postupao ovjeravajući svojim potpisom netačne količine ugrađenog elektro materijala i time nanio štetu Općini Bihać u iznosu od 37.242,70 KM, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti