Potvrđena optužnica u "slučaju Mrkva": Predloženo oduzimanje imovine

26.07.2017. 09:14 / Izvor: Fena
Potvrđena optužnica u 'slučaju Mrkva': Predloženo oduzimanje imovine

Kako se u optužnici navodi, ostali optuženi su radili pod direktnim uputama i nadzorom Adnana Mrkve.

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je optužnicu protiv Adnana Mrkve, Amela Ćapina, Ermina Špilje, Adisa Biberovića, Arifa Malićija, pravnih osoba „Mrkva“ d.o.o. Sarajevo i „Mrkva Group“ d.o.o Sarajevo zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS).
 
Optužnica Tužilaštva KS-a, Adnana Mrkvu tereti se da je organizirao kriminalnu grupu koja je od 2012. do 2015. godine izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH za najmanje 3.357.938,35 KM.

Kako se u optužnici navodi, ostali optuženi su radili pod direktnim uputama i nadzorom Adnana Mrkve.

Naime, Adnan Mrkva i Amel Ćapin koristili  su novac iz „crne blagajne“ za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938,35 KM, koliko su stekli protupravne imovinske koristi.

Optužnicom je predloženo i da se od optuženih trajno oduzme imovina stečena krivičnim djelom, i to - tri poslovna prostora, kuća, stan, putnička motorna vozila te novac u iznosu od 156.000,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti