Potvrđena optužnica za organizirani kriminal u "Fortuni"

29.12.2017. 10:24 / Izvor: BHRT
Potvrđena optužnica za organizirani kriminal u 'Fortuni'

Oni su pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku "Fortunu" u iznosu od oko 4,5 miliona KM.

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šest odgovornih osoba u fabrici obuće “Fortuna” Gračanica.

Optužnicom se tereti da je generalni direktor “Fortune” i jedan od osnivača firme “Fortex” Safet Pjanić, organizirao i rukovodio grupom koja se bavila organiziranim kriminalom u oblasti privrednog kriminala i korupcije.

U deset tačaka optužnice se navodi da su članovi te grupe, u periodu od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili potencijale i poslovne veze dioničkog društva Fortuna.

Uz Safeta Pjanića, kao vođe grupe, optuženi su i finansijski direktor i član uprave “Fortune” Husein Nurikić, direktor firme “Fortob” i član uprave “Fortune” Ibrahim Muharemović, direktor firme “Fortunatto” Bakir Pjanić, direktor firme “Fortex” Redžo Delimehić i knjigovođa Fortune Alija Nurikić.

Oni su pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku “Fortunu” u iznosu od oko 4,5 miliona KM.

Svim članovima grupe na teret stavlja da su počinili krivično djelo pranje novca, tako što su novac, u cilju njegove legalizacije, polagali na različite transakcijske ili štedne račune, ulagali u kupovinu, izgradnju ili renoviranje stambenih i drugih objekata, kupovali pokretne stvari ili trošili na drugi način. Istragom je utvrđeno da se radi o iznosu od oko 628.000 KM.

Uz optužnicu je Kantonalnom sudu Tuzla dostavljeno više od 4.500 materijalnih dokaza koji potkrepljuju navode optužnice i koji će se izvoditi na glavnom pretresu, saopćeno je iz Kantonalnog suda Tuzla.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo je vodilo sa istražiteljima MUP-a TK, a uključene su bile i Finansijska policija i Porezna uprava FBiH, dok je stručnu podršku pružila i Federalna uprava policije (FUP).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti