Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Povećana najniža plata u RS na 540 KM

20.05.2021. 14:38 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku kojom se najniža plata u RS povećava sa 520 na 540 KM. 

Ovakva odluka je donesena u skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske za donošenjem seta zakona kojima se uređuje povećanje plata i poboljšanje materijalnog položaja svih radnika u RS, a nakon konsultacija sa predstavnicima radnika i poslodavaca, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je utvrdila po hitnom postupku i Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj.

Po hitnom postupku utvrđeni su i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Osnovni razlog za donošenje ovog seta zakona je povećanje plata zaposlenih u tim oblastima.

"Predložene izmjene predstavljaju još jednu u nizu mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika", navodi se u saopštenju i dodaje "da su predložena rješenja izrazito socijalno pozitivna, jer je najviši procenat povećanja primijenjen na plate sa najnižim koeficijentima".

S ciljem povećanja plata radnika u Republici Srpskoj, Vlada Republike Srpske danas je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

Ovim zaknom predlaže se povećanje osnovnog ličnog odbitka sa dosadašnjih 6.000 KM na 8.400 KM na godišnjem nivou, odnosno, 700 KM na mjesečnom nivou, te povećanje ličnog odbitka za izdržavane članove porodice sa dosadašnjih 900 KM na 1.800 KM na godišnjem, odnosno sa 75 KM na 150 KM na mjesečnom nivou po svakom izdržavanom članu porodice.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima kojim se predviđa da osnovica doprinosa na lična primanja ne može biti niža od najniže bruto plate u RS, utvrđene u skladu sa propisima kojima se uređuje rad, koja je važeća u momentu isplate ličnog primanja. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti