Povezivanje domaćih preduzeća sa privrednicima u Austriji

30.06.2015. 12:04 / Izvor: eKapija.ba
Povezivanje domaćih preduzeća sa privrednicima u Austriji

Centar za ekonomski i ruralni razvoj CERD je u saradnji sa Privrednom komorom Austrije (WIFI-IKT) i Predstavništvom Republike Srpske u ovoj zemlji organizovao trodnevne B2B (business to business) sastanke.

Centar za ekonomski i ruralni razvoj CERD je u saradnji sa Privrednom komorom Austrije (WIFI-IKT) i Predstavništvom Republike Srpske u ovoj zemlji organizovao trodnevne B2B (business to business) sastanke za vlasnike malih i srednjih preduzeća (MSP), srednji i visoki menadžment i zainteresovane organizacije iz BiH sa austrijskim kompanijama.

Direktorica trikotažne kompanije Lobby d.o.o. Nada Milošević je zadovoljna organizacijom sastanaka: "Otišli smo u Beč sa uzorcima materijala i kartama boja, jer smo znali da će to biti glavni kriterijumi za poslovanje. Zapadno tržište nema proizvodnju koja je zasnovana na ručnom radu. Istina, roba se uvozi sa istoka, ali mi smo blizu i upravo nam ta blizina te brzina dostave proizvoda daje prednost na tržištu". Dodaje da je princip rada u Austriji isti kao kod nas i da nema razloga da više naših privrednika ne ode u inostranstvo i ne proširi svoje poslovanje.

Da je blizina austrijskog tržišta prednost koja se treba iskoristiti, potvrđuje i Milan Bodroža, direktor kompanije Hidraulika flex d.o.o. koja se bavi proizvodnjom metalnih dijelova za domaće i strano tržište: "Razgovarali smo sa 5-6 firmi i danas već pravimo ponude za dvije. Za ovakvu vrstu sastanaka je bitna dobra priprema i jasna identifikacija ciljnih kompanija. Organizatori su nam obezbijedili kontakte sa firmama iz branše, kao i prevodioca, tako da smo mogli bez problema direktno komunicirati sa predstavnicima austrijskih firmi i dogovarati potencijalne poslove."

Predstavnici sedamnaest naših preduzeća je prisustvovalo bilateralnim poslovnim susretima u Beču, a ovoj inicijativi su se priključile i predstavnici opština Laktaši i Mrkonjić Grad, Razvojna agencija PREDA, kao i Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti