Povezivanje lokalnih zajednica u BiH s potencijalnim investitorima (VIDEO)

01.04.2021. 13:46 / Izvor: Fena
Povezivanje lokalnih zajednica u BiH s potencijalnim investitorima (VIDEO)

Naglašava da VTK BiH ima izuzetne poslovne kontakte u svijetu.

Predstavnici lokalnih zajednica okupili su se na konferenciji u Sarajevu radi unapređenja privrednih, turističkih i svih ostalih potencijala lokalnih zajednica Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana.

Dinko Mujkić iz Drvnog klastera "Namještaj i drvo", koji je jedan od organizatora tog događaj, istaknuo je na konferenciji za medije da je cilj povezati lokalne zajednice sa zainteresiranim investitorima. Ističe zainteresiranost predstavnika lokalnih zajednica te kaže da je taj posao kontinuiran i trajat će tokom cijele godine s mogućnošću produženja.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić potcrtava podršku te komore današnjem skupu ali i svima koji rade na uvezivanju kako turističkih, tako i poslovnih i drugih potencijala regije te im stavljaju na raspolaganje resurse kojima raspolažu.

"Podržali smo ovaj, a podržat ćemo i druge projekte. Osim razmjene iskustava cilj je i da određene projekte možemo kandidirati i prezentirati partnerima u inozemstvu", istaknuo je.  

Naglašava da VTK BiH ima izuzetne poslovne kontakte u svijetu.

Almin Mališević iz Privredne komore FBiH smatra da je današnji skup važan posebno zbog informacija da region zapadnog Balkana postaje interesantan za nove investicije.

"Svako putovanje kreće prvim korakom. Prvi korak je svakako lokalna zajednica, a danas je prilika da pošaljemo poruku svima koji rade u lancu suporta investitorima da unaprijede i ubrzaju procedure da bi te investicije što lakše došle, a i odluke o investicijama bile donesene što lakše", naglasio je.  

Savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajraktarević kaže da je Cazin otvoren za investicije, tamo se isplati ulagati. Imaju, kaže, modernu poslovnu zonu, Dvorac na Uni - otvoren za turiste, kao i brendirani kestenov med, bogati su kestenovom šumom.

"Investitoru je vrijeme novac, Grad Cazin izlazi im u susret što je u njihovoj nadležnosti. Imamo i određene olakšice, sve u cilju da investicija dođe, da investitor uloži i otvori nova radna mjesta. U Cazinu se brzo dođe do građevinske dozvole, ako nema zapreka sa viših nivoa. Stoga, izmjena zakonskih propisa je bitna da bi se ubrzala procedura dobivanja građevinskih dozvola", naglasio je.  

Zamjenica načelnika Opštine Brod Andrijana Banović kaže da je to mala lokalna zajednica, ali im je prednost što graniče sa EU, blizina međunarodnog graničnog prijelaza i carinskog terminal.

"Imamo i poslovnu zonu koja je u dobrom stanju, a Opština pomaže novim investitorima", naglasila je.     

Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić smatra da su turizam i djelatnosti usko vezane za turizam mnogo pogođeni pandemijom, ali bez obzira na to znaju da se treba razmišljati i raditi za period nakon ovoga.

"Sigurni smo da će i to vrijeme doći ali bitno je poručiti da imamo potrebu da surađujemo na partnerskim osnovama, da kreiramo širu i kompaktniju turističku ponudu zasnovanu na prirodnim, kulturno-historijskim i drugim vrijednostima na području BiH", naglasio je.    

Organizator 'Investicionog samita lokalnih zajednica' su Drvni klaster ‘Namještaj i drvo’ BiH i Agencija za organizaciju sajmova i događaja ‘Event & Expo’.

Događaj u Centru Skenderija prilagođen je epidemiološkim mjerama, dok zainteresirani mogu pratiti prijenos online. Dodijeljena su danas i prigodna priznanja partnerima koji su bili istaknuti u svojim lokalnim zajednicama. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti