Povezivanje tešanjskih i slovenačkih firmi u okviru B2B susreta

27.02.2020. 15:00 / Izvor: Akta.ba

Završna konferencija i poslovni sastanci privrednih subjekata iz Slovenije i tešanjskih firmi predstavljaju krunu projekta i provedenih aktivnosti u periodu od juna 2019.godine do februara 2020 godine.

Agencija za razvoj općine Tešanj TRA doo je organzovala završnu konferenciju projekta "Unaprijeđenje konkuretnosti privrednih subjekata na projektnom području kroz pružanje i unaprijeđenje kvaliteta poslovno-razvojnih usluga"  27.02.2020.godine (četvrtak) u hotelu Villa Ukus, u Industrijskoj zoni Bukva.

Konferencijski dio događaja obuhvatio predstavljanje rezultata projekta, dodjelu uvjerenja polaznicima obuka SolidWORKS, SolidCAM i Škole za brizganje plastike, te razmjenu iskustava sa predstavnicima slovenačkih institucija.

U konferencijskom dijelu učešće su uzeli predstavnici Naučno-istraživačkog centra Bistra iz Ptuja, dr.Štefan Čelan i Brigita Drevenšek, gradonačelnik općine Markovci iz Slovenije Milan Grabovec, predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine potpresjednik Nemanja Vasić i stručni saradnik Amila Šehić, te pomoćnik ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović.

Završna konferencija i poslovni sastanci privrednih subjekata iz Slovenije i tešanjskih firmi predstavljaju krunu projekta i provedenih aktivnosti u periodu od juna 2019.godine do februara 2020 godine. Neki od najzančanijih rezultata projekta su:

  • Više od 70 firmi sa područja 20 lokalnih zajednica učestvovalo u projektu kroz različite oblike edukacije, obuke i poslovnog povezivanja
  • Obuku prošlo više od 350 uposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima
  • Održano više od 650 časova obuka/edukacija
  • Izdate dvije publikacije namjenjene polaznicima obuke za brizganje plastike i menadžerima preduzeća.

Projekat je obezbjedio uspostavljanje nove poslovne jedince u okviru Agencije za razvoj općine Tešanj,  Centra za pružanje usluga poslovne izvrsnosti. U oviru Centra za pružanje usluga poslovne izvrsnosti TRA Agencija organizuje obuke inžinjera za rad u CAD/CAM aplikacijama. U saradnji Centra i firme Koala Paintings doo Tešanj, koja je partner na projektu, kreiran je i realizovan potpuno novi program obuke za brizganje plastike. Ovo je prvi takav program na području Bosne i Hercegovine. Obuku za brizganje plastike u trajanju od 200h prošlo je 20 uposlenih i nezaposlenih lica, kojim su ovom prilikom uručena uvjerenja u uspješno završenoj obuci.

Drugi dio događaja je bio posvećen poslovnom povezivanju tešanjskih i slovenačkih firmi u okviru B2B susreta.Poslovnim susretima je prisustvovalo 10 firmi iz Slovenije, a održano je više od 50 sastanaka sa firmama sa područja općine Tešanj, Gračanica i Usora.

Projekat je realizovan uz podršku Projekta okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji podržava i finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti