Povratak evropskih firmi iz Azije šansa za RS

10.08.2020. 08:14 / Izvor: Nezavisne novine
Povratak evropskih firmi iz Azije šansa za RS

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS-a, govorio je o novom Zakonu o podsticajima, povećanju plata i premještanju proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija iz Azije.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS-a, govorio je o novom Zakonu o podsticajima, povećanju plata i premještanju proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija iz Azije.

Naveo je kako je jedan od načina da se radnici zadrže primjena upravo Zakona o podsticajima, zahvaljujući kojem se bilježi rast prosječne neto plate u ovoj godini, koja trenutno iznosi 958 KM.

"Već u aprilu prosječna plata u Srpskoj je prvi put prestigla platu u Federaciji BiH i taj trend se nastavio u narednim mjesecima. Mi dugoročno možemo zadržati radnike samo poboljšanjem uslova rada i povećanjem plata, a naše ministarstvo priprema novi zakon o slobodnim zonama kojim ćemo nastojati da privučemo nove investicije. Kod poboljšanja uslova postoji još dosta prostora, od unapređenju sigurnosti na radu u određenim granama do  boljeg tretmana i odnosa prema radnicima, jer je zadovoljan radnik znatno produktivniji. Ono što može biti dobra prilika u krizi i o čemu se uveliko priča je premještanje proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija iz Azije u evropske zemljama koje nisu članice EU", pojasnio je on.

Dodaje da se mogu očekivati nove investicije u bliskoj budućnosti ako se pripreme izvrše na vrijeme.

Kada je riječ o pomenutom Zakonu o podsticajima privredi, navodi kako je Vlada RS-a isplatila ukupno 3,2 miliona KM za 13.000 radnika na ime podsticaja za povećanje plate za prvi obračunski period u 2019. godini. 

"S obzirom na to da analiza efekata dodjele sredstava podsticaja za povećanje plata ukazuje na pozitivna kretanja, smatram da su postignuti veoma dobri rezultati. Došlo je do povećanje plata za 20 posto u odnosu na iznos plate u martu 2019. godine kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, kao i nešto veći prihodi od doprinosa, a tu je i rast broja zaposlenih", zaključuje.

(Foto: Nezavisne)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti