Požar u Zavidovićima "spalio" više od 200 radnih mjesta

29.08.2015. 20:55 / Izvor: Fena
Požar u Zavidovićima 'spalio' više od 200 radnih mjesta

Požar koji je protekle noći uništio proizvodni dio Tvornice montažnih kuća u Zavidovićima napravio je gotovo neprocjenjivu štetu za ovu kompaniju, ali i za loaklnu zajednicu, jer je "izgorio" i sav trud

Požar koji je protekle noći uništio proizvodni dio Tvornice montažnih kuća u Zavidovićima napravio je gotovo neprocjenjivu štetu za ovu kompaniju, ali i za loaklnu zajednicu, jer je "izgorio" i sav trud svih onih koju su u ovom pogonu radili posljednjih 70 godina.

"Mi smo uspjeli da napravimo jednu od najmodernijih tvornica u Evropi, ali dogodilo se to što se dogodilo. Šteta je ogromna i u ovom trenutku ne možemo da je izrazimo u milionima KM ili u eurima, ali se radi o desecima miliona. Površina veća od 14.000 metara kvadratnih je izgorjela sinoć za samo sat vremena. Ne znam koliko će nam trebati vremena da ponovo uspostavimo proizvodnju i da nastavimo saradnju sa našim dosadašnjim kupcima i da nastavimo tamo gdje smo stali. Znam da ćemo u tom periodu, dok to ne uradimo, imati problem sa 200 uposlenih, koji su svaki dan radili i hvala Bogu na vrijeme i zadovoljni izlazili iz ovih pogona. Očekujemo da nećemo morati to sami da saniramo, jer nam se javljaju prijatelji i poznanici sa svih strana koji su voljni pomoći", rekao je izvještaču Fene Ismet Mujanović, generalni direktor TMK Zavidovići.

Koliko je ova tvornica značila za općinu Zavidoviće, ali i za širi region, najbolje kazuje načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević, koji je istakao kako je ovo katastofa za ovaj grad.

"Za Zavidoviće je ovo katastrofa u vremenima kada se borimo za svako radno mjesto, a posebno kada smo izgubili 200 radnih mjesta u jednom danu, u firmi koja je dobro poslovala, i zato je malo kazati da je ovo katastrofa za Zavidoviće. Učiniti ćemo sve što budemo mogli da pomognemo ovoj firmi, da na bilo koji način i u bilo kojoj mjeri, sanira ovo što se desilo i naravno očekujemo od države koja je puno jača od lokalne zajednice da prepozna ovo i da da svoj doprinos. Moramo da pokušamo ponovo vratiti makar ovih 200 radnih mjesta u Zavidoviće, jer veliki je ovo gubitak za naš mali grad", istakao je Suad Omerašević, načelnik općine Zavidovići.

U ovoj situaciji angažirani su i članovi Vlade ZDK na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem, koji je rano jutros doputovao sa saradnicima u Zavidoviće.

"Imamo veliku štetu nastalu od požara na velikoj površini i izgorjela su značajna sredstva u pogonu za izradu montažnih kuća. Ovdje je bilo uposleno više od 200 radnika i ono što je u svemu tome dobro je da nije bilo ljudskih žrtava ili povreda. Susjedne općine su pokazale solidarnost u gašenju požara. U ovom momentu trebamo konstatovati da je potrebno naći način i vidjeti kako zbrinuti radnike i kako započeti novi ciklus ili novu investiciju koja je vezana za ovo. Ovo je bio vrlo uspješan posao, mi smo to pratili i evo nažalost to se desilo", rekao je Galijašević.

Rano je još pitati se koliko će društvena zajednica pomoći da se na radna mjesta vrati voše od 200 zaposlenika Tvornice montažnih kuća u Zavidovićima, firme koja je nakon kolapsa nekadašnjeg drvnog giganta „Krivaje Zavidovići“ stabilizirala svoju proizvodnju i bila jedan od izvoznika na susjedna tržišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti