Požari u regiji: Tomislavgrad ponovo gori, na Kosovu stanje bolje

09.08.2021. 17:23 / Izvor: Agencije
Požari u regiji: Tomislavgrad ponovo gori, na Kosovu stanje bolje

U Sjevernoj Makedoniji aktivno je desetak požara, od kojih su neki stavljeni pod kontrolu.

Četvrti dan traje borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u Tomislavgradu, u Bosni i Hercegovini, gdje je požarna linija duga oko 25 kilometara i na svega par metara udaljena od stambenih objekata.

Na terenu su sve ekipe, a u pomoć vatrogascima priskočili su šumari, mještani i dobrovoljci, dok će, kako je Feni rekla glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač, dva kanadera Republike Hrvatske i danas priteći i pomoć.

"Kanaderi će biti angažovani do završetka akcije gašenja požara", navela je.

Iako su jučer popodne intervenisala dva kanadera iz Hrvatske koji su požar stavili pod kontrolu, tokom noći sve požarne linije ponovo su aktivirane zbog vjetra.

Angažman makedonske vojske

Požari bjesne i na istoku Hercegovine, a onaj koji je aktivan između ljubinjskih sela Obzir i Miljanovići ugrožava magistralni put Trebinje – Ljubinje, pa se saobraćaj na tom putu povremeno zatvara, izjavio je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Ljubinje Miodrag Ilić.

Požar je aktivan u rejonu sela Pustipusi i kreće se prema selu Obzir, a vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i mještani pokušavaju ga staviti pod kontrolu, prenio je Tanjug.

Na teritoriji Sjeverne Makedonije trenutno je aktivno desetak požara, od kojih su neki stavljeni pod kontrolu.

Na terenu se nastavlja s gašenjem požara u koje su uključeni pripadnici vatrogasnih jedinica i timovi iz Austrije, Bugarske, Slovenije i Rumunije, kao i pripadnici Vojske Sjeverne Makedonije i Ministarstva unutarnjih poslova, zaposleni u šumarstvu, ali i lokalno stanovništvo, javljaju mediji.

Pomoćnica načelnika Sektora za operacije i koordinaciju Marija Milkova je izjavila danas, informirajući javnost o situaciji s požarima, da je trenutno izbio požar u Rosomanu, u regionu Kavadarci.

Požar u regiji Delčeva, selu Razlovci-Novi Istevnik, kako je ranije priopćio Centar za krizne situacije, stavljen je pod kontrolu, ali još nije u potpunosti ugašen.

Smanjuje se broj požara na Kosovu

Požar u pehčevskom kraju, u selu Budinarci, i dalje je aktivan, a tamo gori visokokvalitetna borova šuma i angažirano je više zaposlenih iz šumarstva, lokalno stanovništvo, kao i međunarodni timova iz Slovenije, Austrije…

Vojska djeluje s 40 vojnika, a u gašenju učestvuje i vojni helikopter.

Na Kosovu se situacija smiruje. Agencija za upravljanje vanrednim situacijama te zemlje saopštila je da se broj požara na cijeloj teritoriji zemlje smanjuje.

I dalje jedina ozbiljna prijetnja jeste požar koji je izbio 5. augusta u Novom Selu, u opštini Vitina.

Na gašenju tog požara radi se svim raspoloživim kapacitetima opštine Vitina, uz pomoć susjednih opština Gnjilane, Uroševac i Kamenice, ističe se u saopštenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti