Pozder Nekropoling: Od obrade sirovog kamena do finalizacije proizvoda

10.04.2014. 10:20 / Izvor: eKapija.ba
Pozder Nekropoling: Od obrade sirovog kamena do finalizacije proizvoda
OTVORI GALERIJU

Preduzeće POZDER Nekropoling d.o.o. je porodično preduzeće sa dugogodišnjom tradicijom. Samostalna klesarska radionica Rame Pozdera osnovana 1969. Godine, prerasta 1990. godine u privatno preduzeće Pozder.

Preduzeće POZDER Nekropoling d.o.o. je porodično preduzeće sa dugogodišnjom tradicijom.

Samostalna klesarska radionica Rame Pozdera osnovana 1969. Godine, prerasta 1990. godine u privatno preduzeće Pozder.

Današnje preduzeće djeluje na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u oba entiteta, sa proizvodnim pogonima u Podorašcu-Konjic i Vojkovićima-Republika Srpska.

Pogoni preduzeća POZDER Nekropoling d.o.o. smješteni u Podorašcu kod Konjica i Vojkovićima u Srpskoj Ilidži , režu i obrađuju sve navedene vrste kamena, te iz njih izrađuju elemente za nadgrobne spomenike i elemente za uređenje interijera i eksterijera s kojima su prisutni kako na domaćem tako i na tržištima Hrvatske, Švedske i Danske.

Kod njih ćete pronaći domaće materijale kao što su Sarajevska Hreša i Jablanički granit, ali i najkvalitetnije svjetske granite porijeklom iz Indije, Afrike, Južne Amerike, Kine, Skandinavije, kao što su Multicolor, Paradiso, Juparana, Labrador i mermere iz Italije, Grčke, Bugarske, Turske kao što su Carrara, Mura, Cavala, Kristalina, itd… što ukupno čini preko 100 vrsta.

Osobenost preduzeća je posjedovanje kompletnog proizvodnog pogona s najmodernijom tehnologijom od obrade sirovog kamena-bloka do finalizacije proizvoda sa transportom i ugradnjom istih.

Preduzeće zapošljava stručni kadar i u mogućnosti je napraviti svaki proizvod iz kamena kao što su: fasade, stepenice, nadgrobni i memorijalni spomenici, sklupture, reljefe, stolove, ograde, fontane, svu moguću ornamentiku na kamenu, pultevi, kuhinjske ploče…

Kao što je već predhodno navedeno materijali koji se koriste u preduzeću POZDER Nekropoling d.o.o. su:

Graniti

Najučestaliji, a tehnički gledano i najvažniji kamen. Tvrđi je i otporniji od vapnenca i mramora pa stoga i prikladniji za popločavanje prostora sa velikom frekvencijom prometa. Graniti su vrlo iskoristivi, prikladni za popločavanje unutarnjih i vanjskih prostora, izvedbu stuba, obloga, pultova, fasada itd. Cijenjeni su ne samo radi izvanrednih mehaničkih i fizikalnih svojstava, već i radi široke palete boja u kojima se nude. Pravilnom kombinacijom oblika i boja možemo dobiti neograničeni broj uzoraka popločanih podova. Graniti određenih boja, naročito crni i crveni graniti se upotrebljavaju u spomeničarstvu i klesarstvu za izradu nadgrobnih spomenika za sve konfesije.

Granit je vulkanska stijena, te je vrlo otporan na habanje i atmosferske utjecaje. Granit je otporan i na smrzavanje, pa se prvenstveno koristi za uređenje eksterijera. Granitu nije potrebna impregnacija zbog atmosferskih utjecaja, ali preporučamo impregniranje radi zaštite kamena od različitih agresivnih ili nečistih tvari (ulja, kiseline, kava, vosak i sl.), kao i zbog osvježavanja boje prirodnog granita.

Mramor

Kao taložna stijena, kompozicija prvenstveno kalcijum karbonata, vrlo je osjetljiv na habanje, nije otporan na smrzavanje, te je njegovo održavanje zahtjevno. Njegova namjena prvenstveno je izrada elemenata interijera, kao što su unutarnje prozorske klupice, podovi, stepenice i mjesta koja nisu u direktnom kontaktu sa atmosferskim utjecajima. Ima otpornost na pritisak od 800 do 900 kg/cm2. Cijenimo ih zbog njihove ljepote i sjaja. Odlikuju se širokom paletom uzoraka. Mramori su mekši i slabije otporni od granita te su stoga neprikladniji za vanjsku uporabu. Mramori se upotrebljavaju u spomeničarstvu i klesarstvu za izradu nišana i nadgrobnih spomenika za sve konfesije.

Za njegu mramora u interijeru preporučuje se korištenje voštanih premaza koji će djelovati kao impregnacija od vlage i prljavštine i koji će omogućiti lako čišćenje nakon upotrebe (kamene ploče umivaonika, elementi kamina i sl.). Ukoliko se mramor koristi u eksterijeru, nužno ga je premazati voštanim ili nekim drugim impregnacijskim sredstvom. Kako mramor, tako i travertin i vapnenac (limestone) imaju slične karakteristike. Stoga će oni u tehnološkoj proceduri također biti polirani, brušeni ili zapunjavane teksture, ovisno o namjeni i potrebama dizajna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti