Pozdravljena inicijativa usmjerena na ekonomske reforme

06.11.2014. 08:27 / Izvor: eKapija.ba
Pozdravljena inicijativa usmjerena na ekonomske reforme

Lagumdžija je pozdravio inicijativu Londona i Berlina koja je usmjerena na ekonomske reforme, vladavinu prava i funkcionalniju državu.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je na 6. Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope, koja se jučer održavala održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany.

Tokom boravka u Berlinu Lagumdžija se sastao sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Philipom Hammondom s kojim je razgovarao o inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke koja predstavlja konkretizaciju novog pristupa Evropske unije prema BiH, definiranoj u aprilu ove godine. Ona sadrži potrebne reforme kako bi se otkočio EU integracijski proces BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

O inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, kao i o potrebnim reformama, Lagumdžija je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frankom-Walterom Steinmeierom.

Lagumdžija je pozdravio inicijativu Londona i Berlina koja je usmjerena na ekonomske reforme, vladavinu prava i funkcionalniju državu. On je naglasio da sadržaj i obaveze ključnih aktera budu što preciznije kako bi nove vlasti odgovorno pristupile reformskim procesima.

Tokom sastanka sa ministrom Hammondom, Lagumdžija je naglasio da je bitno da se EU integracijski procesi u BiH vrate u institucije države kako bi se osigurala njena funkcionalnost, a ujedno i odgovornost nosioca vlasti za kompletan proces.

Sagovornici su se složili da je nužno da stranke pobjednice izbora u BiH što prije formiraju vlast na način da vladajuća većina bude formirana na osnovu čvrstog opredjeljenja za provedbu brzih i efikasnih reformi.

BiH treba što hitnije otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj, te ispunjavanje poglavlja 23. i 24. pravnog naslijeđa EU o vladavini prava, kao i jačanje funkcionalnosti i administrativnih kapaciteta države.

U tom smislu Lagumdžija je naglasio da je od posebne važnosti uspostava efikasnog mehanizma EU koordinacije koji će omogućiti intenziviranje aktivnosti na ispunjavanju uvjeta koji stoje pred BiH kada je u pitanju približavanje BiH EU.

U okviru širih ustavnih i strukturnih reformi ostaje obaveza rješavanja provedbe presude ''Sejdić-Finci''.

Ove stavove Lagumdžija je izložio na sesiji posvećenoj revitalizaciji reformskih procesa u BiH na kojoj su zajedno učestvovali i ministri vanjskih poslova Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Hrvatske i Republike Srbije, Frank-Walter Steinmeier, Philip Hammond, Vesna Pusić i Ivica Dačić.

Lagumdžija je na Aspen konferenciji učestvovao na poziv ministara vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Franka-Waltera Steinmeiera i Philipa Hammonda.

Na Konferenciji su učestvovali i ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, predstavnici njemačkih institucija, Sjedinjenih Američkih Država, Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te nevladinih organizacija i uglednih kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti