Pozitivan primjer iz ZDK - Projekt INZ Zenica i Medicinske škole

19.03.2018. 12:47 / Izvor: Akta.ba

U deset škola učenici edukuju učenike o reproduktivnom zdravlju

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) pokrenula je, u saradnji sa Medicinskom školom iz Zenice, novu seriju edukativnih predavanja u srednjim školama na temu reproduktivnog zdravlja mladih osoba.

Takozvana „vršnjačka edukacija“ (peer education) dobila je na popularnosti i upotrebi posljednjih godina na polju promocije zdravlja, te je i naučno verificirana kroz naučna istraživanja kao efikasna metoda zdravstvenog odgoja.

"Ovo je jedan od desetina projekata koje paralelno provodimo sami ili sa partnerima tokom cijele školske godine. Promocija zdravih stilova života, edukacija, praćenje rasta i razvoja, te higijenskih navika, dio je aktivnosti koje se provode u predškolskim ustanovama, svim osnovnim i srednjim školama, te fakultetima, sa oko 45.000 djece  u svim općinama na području Zeničko – dobojskog kantona", rekao je dr. Fadil Šabović, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Saradnja sa Medicinskom školom Zenica proširena je putem aktivnosti sa novoformiranom sekcijom za Javno zdravstvo škole. Učenici ove sekcije zajedno sa zaposlenicima Službe za školsku higijenu pokrenuli su eksperimentalni projekat „Obrazovanje o reproduktivnom zdravlju“ u deset srednjih škola u Zenici provodeći zdravstveno-edukativna predavanja.

Prva edukacija održana je Srednjoj mješovitoj školi u Zenici, pred dvadesetak članica i članova tamošnjeg Vijeća učenika, nastavnika i članova Uprave škole. U narednim sedmicama edukacija sa prezentacijom će biti održana u drugim srednjim školama u Zenici, a onda i u cijelom ZDK.

"Prednost ove vrste edukacije je što, umjesto nastavnika, učenici edukuju učenike, jer su približnog uzrasta, a i govore o temam koje su bliske njihovom uzrastu. Pripremu materijala za ova predavanja napravili su sami učenici, a zaposlenici Službe i nastavnici imaju ulogu mentora", kazao je dr. Šabović.

U prethodnoj školskoj godini Služba je već sarađivala sa Medicinskom školom, uokviru radionice "Promocija oralnog zdravlja i lične higijene".

"Nakon što projekat provedemo u deset zeničkih škola, namjera nam je da identične aktivnosti pokrenemo, u saradnji sa Medicinskim školama u drugim gradovima ZDK, i u tamošnjim lokalnim sredinama", kazao je dr. Šabović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti