Poziv bh. institucijama da uvedu opterećenje prilikom uvoza mesa

28.07.2020. 11:59 / Izvor: SRNA
Poziv bh. institucijama da uvedu opterećenje prilikom uvoza mesa

Udruženje poljoprivrednika BiH uputilo poziv bh. institucijama da uvedu opterećenje prilikom uvoza svinjskog i junećeg mesa.

Udruženje poljoprivrednika BiH, zajedno sa grupom proizvođača i prerađivača mesa, uputilo je poziv institucijama BiH da uvedu opterećenje prilikom uvoza svinjskog i junećeg mesa u BiH kako bi domaća proizvodnja svinja i junadi, te klaoničari bili zaštićeni od nelojalne konkurencije.

"Uvozom svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa nisu ugroženi samo primarni proizvođači, već i klaonice u BiH koje se suočavaju sa problemom viška radne snage", saopšteno je iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

U saopštenju je navedeno da se zato od institucija BiH traži da, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, odmah uvedu opterećenje prilikom uvoza svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa svih kategorija koje bi se sastojalo od prelevmana od dvije KM po kilogramu i 10 odsto carine u trajanju od 200 dana.

"Pošto su cijene živih junadi i svinja pale ispod svake granice rentabilnosti, a nema ni potražnje, smatramo da je naš zahtjev opravdan", istakli su iz Udruženja.

Pozivajući na donošenje navedenih mjera kako proizvođači i klaoničari ne bi trpjeli dalje štete, Udruženje upozorava da će, ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispoštovani, biti uništene proizvodnja junećeg i svinjskog mesa, a time i klaonički kapaciteti.

Zahtjev su, osim Udruženja poljoprivrednika, potpisale mesne industrije "Rakitno" Posušje, "Bajra" Travnik, "Vizion" Rogatica i "Suša komerc" Visoko, koje imaju klaonice i trpe problem zbog nelojalne konkurencije sa uvezenim mesom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti