Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poziv državljanima BiH koji su u Afganistanu da se jave Ambasadi u Pakistanu

15.08.2021. 10:16 / Izvor: Akta.ba

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, naložila je jučer ambasadama u Pakistanu kao i nadležnom sektoru MVP BiH da poduzmu mjere za pomoć državljanima BiH, koji se eventualno još nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, situacija u Pakistanu je napeta, pogoršava se te je potrebno hitno djelovati.

Turković je, između ostalog, dala nalog da se prikupe informacije i da se otvori 24-satna telefonska linija ambasade za sve građane kojima je potrebna pomoć.

“Potrebno je prikupiti informacije o tome da li ima i koliko je bh. građana trenutno na teritoriju Afganistana, pod kakvim su uvjetima te da li su spremni na evakuaciju. Pozivamo sve one koji su u takvoj situaciji ili imaju informacije koje su od pomoći da se jave ambasadi BiH u Pakistanu ili Ministarstvu vanjskih poslova BiH. MVP BiH će također uspostaviti kontakte sa državama saveznicama kako bi ostvarili saradnju u rješavanju novonastale situacije te eventualnim evakuacijama”, navedeno je u instrukciji koju je dala Turković.

Svi bh. državljani mogu kontaktirati Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.

Turković je istakla kako je situacija teška i kako se očekuje dodatno usložnjavanje te je potrebno da MVP uključi sve potrebne i moguće kapacitete kako niko od bh. građana ne bi bio na bilo koji način ugrožen.

Predsjedništvo BiH je ranije donijelo odluku o povlačenju pripadnika Oružanih snaga BiH iz misije u Afganistanu gdje su djelovali u okviru ISAF-a.

Foto: AFP

PODIJELI:

TAGOVI:

Afganistan

Pakistan

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti