Poziv privrednicima da dostave prijedloge tarifnih brojeva za suspenziju carina

31.03.2021. 07:51 / Izvor: Akta.ba
Poziv privrednicima da dostave prijedloge tarifnih brojeva za suspenziju carina

Spoljnotrgovinska komora BiH pozvala je privrednike da do 23. aprila dostave prijedloge tarifnih brojeva za odluku o suspenziji carina za narednu godinu.

Spoljnotrgovinska komora BiH pozvala je privrednike da do 23. aprila dostave prijedloge tarifnih brojeva za odluku o suspenziji carina za narednu godinu.

Poziv je upućen u skladu sa instrukcijom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Iz Komore navode da se totalna suspenzija ili određeno smanjenje carinske stope može odobriti za sirovinu ili repromaterijal, koje privrednici za potrebe vlastite proizvodnje uvoze iz trećih zemalja sa kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazuma, ukoliko u BiH ne postoji proizvodnja takve sirovine.

One firme koji prvi put predlažu tarifne brojeve, moraju na zvaničnom memorandumu preduzeća, u posebnom dopisu, dostaviti podatke koje se odnose na naziv firme, ID broj, broj telefona, mejl, adresu, opis proizvodnje/kapacitet.

Ove kompanije moraju dostaviti i puni naziv proizvoda prema carinskoj nomenklaturi tekuće godine - tarifni broj, te količinu uvoza po tarifnom broju za prethodnu godinu.

Među podacima koje dostavljaju kompanije su i objašnjenje da je riječ o materijalima i sirovinama koji se koriste u vlastitoj proizvodnji, te informacija o tome koliko će umanjenje carinskih troškova uticati na poslovanje firme kroz eventualno zapošljavanje novih radnika, bolju konkurentnost na izvoznim tržištima, investicije, te druge informacije koje će opravdati ukidanje ili smanjenje carinske stope.

"Privredni subjekti čiji su prijedlozi tarifnih brojeva uvršteni na prethodnoj odluci, takođe, moraju obnoviti zahtjev, te uz sve gore navedene tražene podatke dostaviti i u dopisu uvrstiti pokazatelje o efektima ove dluke na poslovanje preduzeća", navode iz Komore.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti