Poziv privrednicima u RS da ne otpuštaju radnike, "osloboditi" sredstva banaka

18.03.2020. 12:49 / Izvor: Fena
Poziv privrednicima u RS da ne otpuštaju radnike, 'osloboditi' sredstva banaka

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi tog bh. entiteta pozvao je privrednike da ne otpuštaju radnike.

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković i predsjednik Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi tog bh. entiteta pozvao je privrednike da ne otpuštaju radnike zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom.

"Nekorektno je da se nakon sedam dana krize usljed koronavirusa pribjegava takvim mjerama", upozorio je Višković i najavio pomoć Vlade privrednicima u saniranju šteta.

Precizirao je da su najveće štete kod prijevoznika u međunarodnom putnom saobraćaju te izvoznika, u turizmu i trgovini te dodao da se prate najugroženiji segmenti privrede.

Vlada RS-a će, kaže, analizirajući svakog privrednog subjekata pružiti pomoć.

Nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi tog bh.entiteta, podsjetio je da je već odlučeno da će za privrednike koji trpe najveću štetu od koronavirusa biti prolongirana uplata poreza na dobit do juna.

Na prijedlog Investiciono-razvojne banke RS-a bit će stavljen i tromjesečni moratorij na otplatu kredita plasiranih preko te banke.

Privredna komora i Unija udruženja poslodavaca će, kazao je, što hitnije obaviti razgovore s kolegama u Federciji BiH i Brčko Distrktu kako bi predložili da Centralna banka BiH oslobodi "višak" novčanih sredstava obaveznih rezervi banaka, koja bi se iskoristila za sanaciju šteta u privredi.

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović razgovarala je o tom putanju s guvernerom Centralne banke putem video linka kako bi, kazao je, objasnila zahtjeve privrednika.

Višković je istakao da je prijedlog da se sukcesivno odobravaju ta sredstva, po 500-600 miliona KM koji bi bili plasirani u privredu.

Predsjednik entitetske Privredne komore Borko Đurić je dodao da je nakon zabrane i smanjenja rada pojedinih preduzeća došlo do problema te da treba riješiti nadokandu šteta koje su svaki dan sve veće, uključujući i problem koji se odnosi na isplate zarada u ovoj situaciji.

Đurić je rekao da stoga podržavaju inicijativu da se iskoriste sredstva obavezne rezerve banaka.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti