Poziv uzgajivačima smilja za dodjelu bespovratnih CityOS Gro uređaja

26.06.2018. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Poziv uzgajivačima smilja za dodjelu bespovratnih CityOS Gro uređaja

Prijaviti se mogu svi zainteresirani uzgajivači smilja koji posjeduju staklenike te zadovoljavaju određene uvjete.

Od svog osnivanja, INTERA Tehnološki Park kontinuirano implementira projekte čije aktivnosti značajno doprinose unapređenju gospodarskih sektora u regiji stavljajući poseban naglasak na korištenje naprednih tehnologija. Jedan od takvih projekata je projekt AgroTECH koji se implementira u okviru USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II financiranog podrškom američkog i švedskog naroda, a kroz čije aktivnosti INTERA Tehnološki Park želi omogućiti primjenu suvremenih tehnologija u poljoprivrednom sektoru s posebnim naglaskom na uzgoj smilja.

Uzgajivači smilja se suočavaju s problemom neuspijevanja gotovo polovine sadnica, a kao odgovor na ovaj problem identificirana je potreba za preciznijom agrikulturom i preveniranjem gubitaka preciznim mjerenjem. Upravo je zato INTERA TP u suradnji sa stručnjacima iz CityOS fondacije kroz ovaj projekt razvila CityOS Gro uređaj čemu je prethodilo istraživanje i intenzivna komunikacija sa uzgajivačima smilja. Ovaj uređaj omogućuje jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta, na pametnim telefonima i računalima, putem web aplikacije. Uređaji postavljeni u staklenicima mogu pratiti bilo koju kombinaciju okolišnih faktora poput vlažnosti tla, temperature i vlage u zraku.

U sklopu projekta INTERA TP će sljedeći mjesec bespovratno dodijeliti deset CityOS Gro uređaja na korištenje uzgajivačima smilja kako bi im se omogućilo postizanje boljih rezultata u staklenicima. Prijaviti se mogu svi zainteresirani uzgajivači smilja koji posjeduju staklenike te zadovoljavaju sljedeće uvjete:

  • domet WIFI mreže seže do mjesta gdje će se postaviti uređaj,
  • postojanje izvora električne energije za uređaj i RPI screen (2 utičnice),
  • mogućnost zaštite uređaja od djelovanja vode.

U slučaju većeg broja prijavljenih, selekcijski kriteriji će biti:

  • broj zaposlenih,
  • površina zemljišta,
  • izvoz.

Svi zainteresirani uzgajivači se mogu prijaviti na linku do srijede, 4.7.2018. godine nakon čega će mailom biti obaviješteni o ishodu selekcijskog procesa. Postavljanje uređaja i prijenos znanja o korištenju istog provodit će se u periodu od 11.7. do 17.7.2018. godine u terminima dogovorenim s odabranim uzgajivačima. Više informacija moguće je dobiti na info@intera.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti