Poziv Vladi Republike Srpske da kupi Banju Kulaši

14.11.2014. 08:09 / Izvor: Glas Srpske
Poziv Vladi Republike Srpske da kupi Banju Kulaši

Skupština opštine Prnjavor usvojila je jučer zaključak kojima poziva Vladu Republike Srpske da kupi "Banju Kulaši"da bi bila spasena od propadanja i transformisana u savremeni zdravstveno-rehabilitacioni centar.

Skupština opštine Prnjavor usvojila je jučer zaključak kojima poziva Vladu Republike Srpske da kupi "Banju Kulaši"da bi bila spasena od propadanja i transformisana u savremeni zdravstveno-rehabilitacioni centar. Odbornici su sa 20 glasova "za" i dva "uzdržana" usvojili zaključak u kojem se naglašava i značaj ove banjske ustanove za Republiku Srpsku.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Borko Lukanović rekao je da, iako bi bilo najbolje da opština Prnjavor raspolaže sredstvima kojima bi mogla da kupi "Banju Kulaši", planiranih budžetskih sredstava za ovu namjenu nema.

Načelnik opštine Siniša Gatarić rekao je da će Skupštine opštine, ukoliko banjski centar kupi Vlada Srpske, omogućiti da on funkcioniše, od donošenja novog regulacionog plana do svega ostalog što bi bilo od pomoći za poslovanje novoformiranog preduzeća.

Posebna sjednica sazvana je na inicijativu Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske, čiji je predsjednik Nebojša Jugović izrazio zadovoljstvo donesenim zaključkom.

"Tražićemo od Vlade Republike Srpske da hitno postupi po tom zaključku, jer opština nema potrebnih sredstava, a Vlada ih ima", rekao je Jugović.

Stečajni upravnik "Banje Kulaši" Lazo Tomić nije prisustvovao sjednici jer, kako je naveo u pisanom obrazloženju, Skupština opštine nije organ stečajnog postupka, pa bi za dolazak na sjednicu morao imati saglasnost Suda koji vodi postupak stečaja.

Tomić smatra da bi sjednica bila opravdana da je održana prije pokretanja stečaja, a ovako se moraju poštovati isključivo zakonski propisi.

"Banja Kulaši" treći put će se naći na javnoj prodaji 12. decembra, a početna cijena je 1.500.000 KM, što je trećina od prvobitno procijenjene vrijednosti.

Hotelsko-ugostiteljsko preduzeće "Cer", u čijem je sastavu Banja, osnovano je 1954. godine pod imenom Ugostiteljsko preduzeće "Motajica", da bi dvije godine kasnije promijenilo u ime pod kojim posluje i danas.

Preduzeće je bilo glavni nosilac ugostiteljske djelatnosti u opštini Prnjavor, a sredinom 80-tih godina prošlog vijeka izgradnjom banjskog kompleksa u Kulašima postaje nosilac i banjsko-rekreaciono-zdravstvenog turizma ove opštine. Od jula 2013. godine preduzeće je u stečaju.

Banja u Kulašima je svjetski raritet prema svojoj jedinstvenoj vodi, koju karakteriše visok stepen alkalnosti i nizak nivo mineralizacije, i čija je temperatura 27 stepeni Celzijusovih.

Postoji samo sedam takvih banja u svijetu, a u Evropi tri ovakva izvora. Upotreba ove ljekovite vode pokazala je velike rezultate u liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti