Poziv za biznise koji se oslanjaju na resurse zajednice i rješavanje problema

02.04.2020. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Poziv za biznise koji se oslanjaju na resurse zajednice i rješavanje problema

Ovisno o tome koliko je razvijena, ideja se može prijaviti u dvije kategorije.

Balkan Green Ideas je regionalni program podrške društvenim poduzetnicama i poduzetnicima koji u Bosni i Hercegovini provodi Fondacija Mozaik uz podršku Rockefeller Brothers Fund.  

Cilj programa je pružiti finansijsku i mentorsku podršku idejama i biznisima koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica na održiv način. Tim povodom otvoren je javni poziv gdje će tri najbolje ideje iz Bosne i Hercegovine moći učestvovati na regionalnom takmičenju Balkan Green Ideas koje će se održati 24-26. juna 2020. godine u Beogradu, u organizaciji Balkan Green Foundation i Rockefeller Brothers Fund.

Za pet najboljih, predviđene su nagrade od $10.000 i $5.000.

Prijave su otvorene do 20. aprila 2020. godine.

"Tražimo inovativne ideje ili biznise koje se oslanjaju na resurse u zajednici za rješavanje društvenih problema, a da pri tom štite životnu sredinu pridržavajući se principa održivog razvoja. To su poslovne ideje kojima želimo doprinijeti zajednici, a da pri tome ne ugrozimo resurse za buduće generacije. Održivi razvoj je bitan, zato nam je posebno važno da je ideja ili biznis doprinesu ostvarenju barem jednog od sljedećih Ciljeva održivog razvoja (SDGs),Ciljevi su Iskorijeniti glad, Osigurati pristup pouzdanoj, održivoj i suvremenoj energiji po pristupačnim cijenama za sve, Promovirati uključiv i održiv ekonomski rast, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve, Učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim, Osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje, Poduzeti hitne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica i Zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosistema, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla, te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti", kazali su.

Program je otvoren za pojedinke i pojednice, neformalne grupe, nevladine organizacije i registrovane biznise, obrt, samostalno preduzetništvo, komercijalna poljoprivredna gazdinstva ili d.o.o. čiji godišnji neto profit nije veći od 20.000 KM.

Ovisno o tome koliko je razvijena, ideja se može prijaviti u dvije kategorije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti