Poziv za dodjelu podsticaja poljoprivrednicima

07.03.2019. 13:00 / Izvor: SRNA
Poziv za dodjelu podsticaja poljoprivrednicima

Grad Prijedor raspisao je novi javni poziv za korištenje podsticaja za poljoprivrednike za koji je u gradskom budžetu planirano ukupno 120.000 KM.

Grad Prijedor raspisao je novi javni poziv za korištenje podsticaja za poljoprivrednike za koji je u gradskom budžetu planirano ukupno 120.000 KM.

Šef gradskog Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić istakla je da je ovo jedan u nizu poziva koje grad raspisuje svake godine u okviru više različitih programa za podsticanje razvoja poljoprivrede, navodeći da je u ovoj godini u raznim budžetskim stavkama i kroz različite programe za poljoprivredu direktno ili indirektno namijenjeno oko 800.000 KM.

U najnovijem pozivu riječ je o programu korištenja sredstava od naplaćene naknade po osnovu promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i zakupnine za poljoprivredno zemljište u svojini Republike Srpske.

Poziv se odnosi na osposobljavanje i uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, lošijeg kvaliteta ili neplodna, na popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta putem kalcifikacije, kao i na melioraciju poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta izgradnjom i održavanjem sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Iz gradskog budžeta za ove svrhe poljoprivrednici mogu dobiti do polovine sredstava uloženih u ove poslove, a maksimalno do 4.000 KM.

Poziv za podsticaje za agrotehničke mjere poput krčenja šiblja, uništavanja živica i korova, dubokog oranja, odstranjivanja biljnih ostataka, ravnavanja depresija tla, otvoren je do 31. oktobra, a za kalcifikaciju i melioraciju 30. novembra.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti