Poziv za kapitalne investicije: Vinogradarstvo je značajno za RS

10.03.2020. 15:23 / Izvor: SRNA
Poziv za kapitalne investicije: Vinogradarstvo je značajno za RS

Interes Republike Srpske jeste da razvija vinogradarsku proizvodnju, zbog čega je resorno ministarstvo raspisalo poziv za kapitalne investicije.

Interes Republike Srpske jeste da razvija vinogradarsku proizvodnju, zbog čega je resorno ministarstvo raspisalo poziv za kapitalne investicije kako bi pomogli proizvođačima, rekao je danas u Trebinju ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Pašalić je istakao da vinogradarska proizvodnja u Hercegovini ide uzlaznom putanjom, a da je najvažnije to što vinari mogu da nađu tržište za hercegovačko vino.

"Važno je da se dobro organizuju i važno je to što ne stavljaju akcenat na kvantitet, nego na kvalitet", rekao je Pašalić novinarima nakon posjete trebinjskoj Vinariji "Popovac".

On je istakao da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da razvija vinogradarstvo, ne samo u Hercegovini nego i na sjevernom dijelu Srpske.

"U budućem periodu ćemo posebnu pažnju posvetiti tom sektoru, mi smo u ovoj godini kroz naš pravilnik o posticajima obezbijedili sredstva za sufinansiranje i podizanje novih vinograda i subvencionisaćemo ih sa 30 do 35 odsto", dodao je Pašalić.

On je rekao da su, osim za podizanje novih vinograda, obezbijeđena sredstva i za postavljanje sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, nabavku mehanizacije i opreme u podrumima.

"Pozivamo naše proizvođače da do kraja marta, do kada je otvoren poziv za kapitalne investicije, podnesu zahtjev, imaće odmah u aprilu rješenje o rezervaciji sredstava i nakon toga mogu da uđu u investiciju", naglasio je Pašalić.

Vinar Stevo Popovac zahvalio je ministru Pašaliću što je posjetio njegovu vinariju i upoznao ga o istorijatu i radu Vinarije "Popovac".

"Kapacitet naše vinarije je oko 80.000 litara vina, imamo oko 9.000 čokota pod vinovom lozom zasađenih u Pridvoračkom polju", naveo je Popovac.

On je istakao da će uzgoj vinove loze biti mnogo lakši sa novim sistemom za navodnjavanje.

Jedna od tema sastanka vinara i ministra bila je i neregulisan uvoz vina. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti