Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poziv za nezaposlene i poslodavce: Za povećanje zaposlenosti 16,5 mil. KM

Pozivi su otvorene za poslodavce i nezaposlena lica u okviru korištenja sredstava po programima zapošljavanja u 2019. godini.

10.04.2019. 09:52 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a JU Zavod za zapošljavanje invalidske zaštite Republike Srpske objavilo je novi javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korištenje sredstava po programima u 2019. godini, kroz nekoliko projekata, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Pozivi su otvorene za poslodavce i nezaposlena lica u okviru korištenja sredstava po programima zapošljavanja u 2019. godini.

Sredstva će biti usmjerena na program finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS u 2019. godini „Zajedno do posla”, Program podrške zapošljavnju mladih sa VSS  u statusu pripravnika u 2019. godini, Program podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2019. godini, Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2019. godini, Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2019. godini, Program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa u 2019. godini.

Prednost imaju dugoročno nezaposleni, lica s niskim kvalifikacijama, žene koje su na evidenciji najmanje šest mjeseci i teško zapošljiva lica.

Najveći dio tog novca, nešto preko pet miliona maraka, namijenjen je za zapošljavanje ciljnih kategorija u privredi, a to su nezaposleni preko 40 godina života, te žene žrtve porodičnog nasilja, žene žrtve ratne torture, žene u ruralnim sredinama, štićenici domova koji su završili obrazovanje.

Značajna suma novca, tačnije 4,1 milion KM, obezbijeđena je i za isplatu podsticaja poslodavcima koji su u prošloj godini zapošljavali radnike. Sredstva se odobravaju bespovratno i doznačavaju u iznosu plaćenih poreza i doprinosa za radnike primljene u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2018. godine.

Predviđeno je zapošljavanje i samozapošljavanje 1.225 lica iz ciljne grupe u dvije komponente.

Inače, Vlada Republike Srpske  prošlog mjeseca je usvoj Akcioniplan zapošljavanja u RS-u za 2019. godinu i osigurala 16,5 miliona KM za poticanje povećanja zaposlenosti. Upravo realizacija ovoga plana je počela kroz navedene programe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti