Poziv za nezaposlene i poslodavce: Za povećanje zaposlenosti 16,5 mil. KM

10.04.2019. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Poziv za nezaposlene i poslodavce: Za povećanje zaposlenosti 16,5 mil. KM

Pozivi su otvorene za poslodavce i nezaposlena lica u okviru korištenja sredstava po programima zapošljavanja u 2019. godini.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a JU Zavod za zapošljavanje invalidske zaštite Republike Srpske objavilo je novi javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korištenje sredstava po programima u 2019. godini, kroz nekoliko projekata, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Pozivi su otvorene za poslodavce i nezaposlena lica u okviru korištenja sredstava po programima zapošljavanja u 2019. godini.

Sredstva će biti usmjerena na program finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS u 2019. godini „Zajedno do posla”, Program podrške zapošljavnju mladih sa VSS  u statusu pripravnika u 2019. godini, Program podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2019. godini, Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2019. godini, Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2019. godini, Program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa u 2019. godini.

Prednost imaju dugoročno nezaposleni, lica s niskim kvalifikacijama, žene koje su na evidenciji najmanje šest mjeseci i teško zapošljiva lica.

Najveći dio tog novca, nešto preko pet miliona maraka, namijenjen je za zapošljavanje ciljnih kategorija u privredi, a to su nezaposleni preko 40 godina života, te žene žrtve porodičnog nasilja, žene žrtve ratne torture, žene u ruralnim sredinama, štićenici domova koji su završili obrazovanje.

Značajna suma novca, tačnije 4,1 milion KM, obezbijeđena je i za isplatu podsticaja poslodavcima koji su u prošloj godini zapošljavali radnike. Sredstva se odobravaju bespovratno i doznačavaju u iznosu plaćenih poreza i doprinosa za radnike primljene u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2018. godine.

Predviđeno je zapošljavanje i samozapošljavanje 1.225 lica iz ciljne grupe u dvije komponente.

Inače, Vlada Republike Srpske  prošlog mjeseca je usvoj Akcioniplan zapošljavanja u RS-u za 2019. godinu i osigurala 16,5 miliona KM za poticanje povećanja zaposlenosti. Upravo realizacija ovoga plana je počela kroz navedene programe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti