Vijesti / REGIJA

Poznati detalji boravka na plažama: Na more ćemo ići, ali pod kojim uvjetima?

06.05.2020. 13:02 / Izvor: HRT

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" i komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, te objasnio kako će građani na more.

Naglasio je da su fizički distanciranje i smanjenje mobilnosti doveli do povoljne epidemiološke situacije. Capak kaže da svi strepe od porasta rasta broja novooboljelih, cijeli dan prate situaciju i razmjenjuju podatke. 

"Napravili smo veliki uspjeh i moramo paziti da ne dođe do drugog vala jer nam to prijeti time što je virus tu", dodao je.

Kaže da ćemo sigurno ići na more, no pitanje je kako će turizam biti organiziran - neće to biti onako kako je bilo, neće biti gužve na plažama. 

"Neće biti gužve na plažama. Bit će komunalni redari, vlasnici plaža ili koncesionari koji će morati brinuti o tome da ne dolazi do fizičkog kontakta - neće više biti ručnik do ručnika", kazao je.

Na pitanje o tome hoće li se moći odlaziti na otoke, Capak je kazao kako se popušta na svim stranama, ali da se neke stvari ne mogu pustiti odjednom.

"Ako stanovnici otoka žele da im gosti i turisti dođu, može se sve organizirati ", kazao je.

Na pitanje kada će se moći putovati između županija, kazao je da se o tome razgovara.

Objasnio je i kako bi trebao izgledati raspored gostiju u kafićima kada se otvore idući tjedan.

"Nećemo tu davati dodatne uvjete, ovo što se tiče o pleksiglasima nećemo ih stavljati između svakoga. Ideja toga je da kad blagajnica sjedi za blagajnom da bude pleksiglas i bude barijera, ali u kafićima i restoranima to nema smisla. Tražit ćemo osnovne mjere, higijena i dezinfekcija. Vidio sam u nedjelju u crkvi natpis za obitelj, "obitelj može sjediti zajedno". To se može napraviti i u restoranima. Sve je moguće organizirati i nadam se da će to sljedeći tjedan normalno krenuti", kazao je Capak.

Rekao je da su sada u fokusu kafići i ugostiteljski objekti, hoteli, dječji vrtići i škole, o sportskim natjecanjima se intenzivno raspravlja. U suradnji s teretanama i fitness centrima će napraviti preporuke. 


 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti